Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Aktivisti u Amsterdamu provalili su u peterospratnicu u vlasništvu sankcionisanog ruskog tajkuna Arkadija Voloža i tvrde da je planiraju koristiti kao privremeno sklonište za studente i druge mlade, piše večeras Slobodna Evropa (RSE).

Volož je suosnivač i bivši izvršni direktor Jandeksa (Yandex), internetskog diva sa sedištem u Moskvi koji se još naziva i ruskim Googleom, navodi se u tekstu redakcije RSE na engleskom jeziku.

Opsežna akcija ruskog predsednika Vladimira Putina protiv slobode i disidentstva tokom poslednje dve decenije „pomela“ je nacionalne internetske kompanije, i Rusija je izvršila pritisak na Jandeks da sakrije priče koje su kritikovale Kremlj i da sarađuje s nacionalnim sigurnosnim službama, piše RSE.

Foto: Mikhail Klimentyev / TASS / Profimedia

Aktivisti su s prozora Voloževe kuće, vredne 3,5 miliona dolara, obesili natpise koji kritikuju rusku invaziju na Ukrajinu te Jandeksove veze s ruskim bezbednosnim službama.

PROČITAJTE JOŠ:

Evropska unija je uvrstila Voloža na listu sankcija i zamrznula njegovu imovinu u EU, nakon što je Putin 24. februara pokrenuo invaziju na Ukrajinu.
Kuća je od tada ostala prazna, a aktivisti tvrde da će dopustiti mladima da žive u zgradi dok Volož ne bude uklonjen s liste sankcija.

Nije bilo informacija hoće li amsterdamska policija intervenisati kako bi zaštitila imovinu.

Demonstranti su ranije provalili i u londonsku kuću milijardera Olega Deripaske, kao i u francusku kuću za koju se veruje da pripada jednoj od Putinovih kćerki.

Italijanski mediji u aprilu su izvestili da su nepoznati aktivisti vandalizovali dve vile u Italiji koje pripadaju vodećem prokremaljskom propagandistu Vladimiru Solovjovu.

BONUS VIDEO: Eksplozije odjekuju Kijevom, Rusija zasula Ukrajinu sa 40 krstarećih raketa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar