Lourdes Maldonado
Foto: REUTERS/Yahir Ceballos

Lurd Maldonado Lopes ubijena je iz vatrenog oružja u meksičkoj državi Donja Kalifornija. Radila je kao novinar, a zbog svog posla je dobijala pretnje i strahovala je za svoj život. Ona je jedna od četvoro novinara koji su ubijeni u januaru ove godine u Meksiku. Novinari u ovoj državi strahuju zbog sve većeg broja ciljanih ubistava na njihove kolege.

PROČITAJTE JOŠ:

Maldonado Lopez je skoro godinu dana vozila svoj automobil sa providnom plastičnom folijom preko zadnjeg vetrobranskog stakla. Staklo je razbijeno metkom revolveraša u martu prošle godine.

„Znali smo da nije imala dovoljno novca, ali nismo znali da su stvari toliko loše“, kaže Sonia de Anda, briznuvši u plač pri sećanju na „zakrpljeno“ crveno vozilo svoje prijateljice. „Da je došla kod nas, možda bismo mogli da joj pomognemo“, dodala je.

Lourdes Maldonado
Foto: REUTERS/Jorge Duenes

Tom prilikom, metak je bio upozorenje, ispaljen kroz kapiju njene uske stambene ulice u pograničnom gradu Tihuani, prenosi BBC.

Međutim, prošlog meseca ju je napadač sustigao. Ubijena je kada je jedne noći stigla u svoj dom. Krhotine stakla su i dalje razbacane na prilazu, piše BBC.

Maldonado Lopez je treća je od četvoro novinara koji su ubijeni u Meksiku u januaru, u mesecu koji je bio najnasilniji za novinare u toj zemlji u skoro čitavoj protekloj deceniji.

Lourdes Maldonado
Foto: REUTERS/Jorge Duenes

Bolna ironija za mnoge njene kolege je to što je navodno bila pod zaštitom države. Dodeljen joj je telohranitelj, i u njoj kući je postavljeno dugme za paniku (panik taster). Ipak, ništa od toga nije sprečilo da ona bude ubijena u sopstvenoj bašti.

„Vladina šema zaštite je bila pokvarena od samog početka“, kaže Sonija de Anda, koja je i dalje njen savetnik uprkos svojim sumnjama. „Ona je osmišljena bez ikakvih preporuka novinara. Tačnije, sastavljena je pod pritiskom međunarodnih grupa za ljudska prava da se napravi i samo je improvizovano“, rekla je.

Deo problema je, objašnjava ona, što je zakon u Meksiku otvoren za tumačenje o tome koji novinar je u opasnosti i na kakvu podršku ima pravo. Ne uzima u obzir specifične pretnje. Nekome kao što je Maldonado Lopez, koja je imala duboki strah za sopstveni život zbog svojih zapleta sa bivšim guvernerom države Donja Kalifornija, Haimeom Bonilom.

Lourdes Maldonado
Foto: Barron Luis/Eyepix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Njene brige su bile toliko duboke, da ih je iznela i samom predsedniku Meksika. Godine 2019. otputovala je u Meksiko Siti da bi se suočila sa predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom u vezi sa riziko, za koji je smatrala da je pokrenuo pravni spor sa gospodinom Bonilom.

„Bojim se za svoj život“, rekla je ona predsedniku uživo na televiziji na jednom od njegovih jutarnjih brifinga. Njeni strahovi su se pokazali proročkim.

Lourdes Maldonado
Foto: EPA-EFE/Joebeth Terriquez

Gospodin Bonila je negirao bilo kakvu umešanost u njeno ubistvo. Istraga je u toku. Na njenoj sahrani na groblju u Tihuani, štampa je pisala da je molitva „Oče naš“ gotovo ugušila zujanje drona jedne novinske agencije.

Neki novinari su bili tu da izveštavaju o ubistvu, drugi su bili da tuguju. Ali to je čitavu profesiju u Meksiku ostavilo u šoku.

„Ono što se dogodilo sa njom je nešto što se dešava veoma često“, rekao je Jan Albert Hosten iz Komiteta za zaštitu novinara dok je stajao na grobu.

Lourdes Maldonado
Foto: EPA-EFE/Joebeth Terriquez

„Novinari govore vlastima da su u nevolji, govore im da dobijaju pretnje, ali najčešći odgovor meksičke vlade je jednostavno ćutanje. Ništa se ne radi povodom toga“, dodao je.

Još jedan reporter iz Tihuane koji je odao počast ubijenoj koleginici je Antonio Maja, takođe pod zaštitom države.

Nakon što su se osumnjičeni članovi kartela pojavili ispred njegove kuće u neobeleženom automobilu, državu mu je dala naoružanog telohranitelja.

Lourdes Maldonado
Foto: EPA-EFE/Joebeth Terriquez

Tokom dana, svuda gde krene, prati ga policajac u civilu, podšišane kose i sa tamnim naočarima za sunce.

To je imalo očigledan uticaj na način na koji se bavi novinarstvom, sa manje putovanja na mesta zločina i manje vremena provedeno u lutanju ulicama ili susretima sa izvorima. To je razumljiv oblik autocenzure.

Ali Antonio Maja zna da ako meksički karteli požele da ga ućutkaju, da on tu ništa ne može da uradi.

„Naravno! Toga sam veoma svestan. Ako hoće da te ubiju, ubiće te“, rekao je on.

Lourdes Maldonado
Foto: REUTERS/Jorge Duenes

„Ako je odluka doneta, to će se sigutno desiti. Osoba koja će to da uradi je plaćena za taj posao i potrudić0e se da to uradi najbolje što može. To je svakodnevna realnost u kojoj živimo“, dodao je.

Nakon što su novinarka Maldonado Lopez i fotograf Margarito Martinez ubijeni u Tihuani u roku od nedelju dana, predsednik Lopez Obrador je krenuo u ofanzivu.

On je za ubistva okrivio „neoliberalizam“ i rekao da „malo novinara obavlja svoj plemeniti postao informisanja javnosti“.

Mnogi kritičari kažu da je on ravnodušan prema obimu problema. Od tada, četvrti novinar Roberto Toledo je ubijen ispred svoje kancelarije u državi Mičoakan.

„Razotkrivanje korupcije je dovelo do smrti jednog od naših kolega“, rekao je Toledov šef, Armando Linares.

Rezimirajući muke tolikog broja meksičkog novianra, on je dodao: „Mi ne nosimo oružje. Imamo samo svesku i olovku da se branimo“.

***

BONUS VIDEO: Najmanje 54 osobe poginule, a više od 100 povređeno u nesreći u Meksiku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar