Ophélie Meunier
Ophélie Meunier Foto:Berzane Nasser/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ofeli Munije, novinarka iz Francuske, dobila je policijsku zaštitu nakon prikazivanja dokumentarca o uticaju radikalnog islama na život u Francuskoj.

Munije (34) je dobila pretnje smrću zbog dokumentarca „Zone Interdite“, koji je emitovan 23. januara, a čija tema je siromašni grad Rube.

U filmu je prikazan restoran u kome žene mogu da jedu, a da ih muškarci ne vide, kao i prodavnica igračaka u kojoj se nalaze bezlične lutke za muslimane, koje su napravljene tako da im se ne vidi nijedna crta lica.

Dokumentarac je skrenuo pažnju na isplatu od 64.640 evra koja je dodeljena udruženju za pomoć siromašnijim učenicima u Rubeu, koje su tužioci kasnije optužili da koristi sredstva za pružanje islamskog obrazovanja.

Udruženje, restoran i lutke su u filmu optuženi da rade na potkopavanju sekularnih principa na kojima je osnovana francuska republika.

Zvaničnici su od tada zatvorili restoran iz „zdravstvenih i bezbednosnih razloga“.

Film je emitovan u jeku priprema za predsedničke izbore, koji su zakazani za april ove godine. Erik Zemur, Makronov ekstremno desničarski rival koji je dva puta osuđen za govor mržnje zbog opaski o islamu, pokušavao je da stupi u kontakt sa novinarkom, nakon što je javnost saznala da dobija pretnje smrću.

„Ofeli Munije je u životnoj opasnosti. Evo šta se dešava kada Francuzima pokažete islamizaciju naše zemlje. Milioni patriota joj zahvaljuju na hrabrosti“, napisao je Zemur na Tviteru.

Erik Zemur Eric Zemmour
Erik Zemur Foto: EPA-EFE/BERTRAND GUAY

Odsecanje glave, napadi i pretnje

Advokat iz Rubea, Amine Elbahi, koji je u filmu govorio o radikalnom islamu, takođe je stavljen pod policijsku zaštitu nakon što je rekao da mu je zaprećeno odsecanjem glave.

Elbahi se pojavljuje u nekoliko sekvenci dokumentaca, a sada je njegov broj telefona završio na društvenim mrežama, čime je bezbednost advokata ugrožena.

„Prete mi odsecanjem glave, rezanjem, napadom jer sam držao govor istine nepokrivenog lica. Ono što sam rekao uznemirilo je ljude. Obzirom na pretnje koje dobijam, moj cilj mora da je bio ispravan“, istakao je Elbahi.

On je podneo krivičnu prijavu protiv udruženja sa sedištem u Rubeu.

BONUS VIDEO Napad na Erika Zemura na predizbornom skupu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar