Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei,
Ali Hamnei Foto: EPA-EFE/IRANIAN SUPREME LEADER OFFICE HANDOUT

Iranski vrhovni verski vođa, ajatolah Ali Hamnei, obrušio se danas na Zapad tokom poslednjeg sastanka sa vladom odlazećeg predsednika Hasana Rohanija, koja je postigla polovičan nuklearni sporazum sa svetskim silama.

PROČITAJTE JOŠ:

Hamnei je upozorio da je iskustvo pokazalo da „zapadnjaci ne pomažu, već udaraju gde i kad god je moguće“.

Ajatola Ali Hamnei je ovo izjavio nedelju dana pre polaganja zakletve novoizabranog iranskog predsednika Ibrahima Raisija, ajatolahovog štićenika i tvrdokornog konzervativca, koji će predvoditi vladu Irana u nastavku posustalih Bečkih pregovora za oživljavanje tzv. iranskog nuklearnog dila, prenosi AP.

Hamnei je nazvao SAD tvrdoglavim i optužio ih za zastoj u pregovorima koji bi trebalo da ograniče iranski nuklearni program i obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje sankcija.

On je ocenio da je vlada prethodnog predsednika Hasana Ruhanija „bila naivna“ i poručio da bi drugi trebalo da iskoriste stečeno iskustvo da se „Zapadu ne može verovati“.

„Prethodna vlada je dokazala da poverenje prema Zapadu ne daje rezultate“, poručio je Hamnei.

Poznavaoci prilika tvrde da je Raisi sklon da se vrati za pregovarački sto i prihvati sporazum o ograničavanju proizvodnje obogaćenog uranijuma u zamenu za ukidanje sankcija, dok je Hamnei na stanovištu da bi Iran trebalo da zauzme tvrđi, neprijateljskiji stav.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram