Foto: AP Photo/Pavel Golovkin, File

Ruski zdravstveni radnici dali su "zeleno svetlo" za testiranje kombinacije vakcine AstraZeneka protiv koronavirusa i jedne doze domaće razvijene vakcine Sputnjik V.

Državni registar odobrenih kliničkih ispitivanja pokazuje da je mala studija trebala da počne 26. jula, prenosi agencija AP.

U njemu će učestvovati 150 dobrovoljaca i biće ispitana bezbednost i mogućnost kombinovanja vakcina različitih proizvođača.

Vakcinu AstraZeneka su razvili istoimena kompanija i Oksford univerzitet, a Sputnjik V je proizveo centar Gamaleja iz Moskve.

Testiranje kombinacije ruske vakcine Sputnjika V i britanske vakcine AstraZeneka protiv koronavirusa počelo je u februaru u Azerbejdžanu i zemljama Bliskog istoka, saopštile su tada ruske vlasti.

AstraZeneka je u decembru objavila da će pokrenuti klinička ispitivanja radi testiranja kombinacije dve vakcine kako bi se utvrdilo može li se na taj način povećati efikasnost britanske vakcine.

Obe vakcine se primenjuju u dve doze i koriste bezopasne adenoviruse kao vektore za prenos genetskih uputstava u telo kako bi ćelije stvorile antitiela. Sputnjik V, međutim, koristi različite virusne vektore u dve doze.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar