Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko

Ukrajinske snage povratile su kontrolu nad celim gradom Kupjanskom na severoistoku zemlje i proterale ruske trupe sa njihovih položaja na istočnoj obali reke Oskil, javljaju novinari agencije Frans pres.

Veliki deo tog železničkog čvora su ukrajinske trupe povratile od Rusa početkom septembra u okviru ukrajinske kontraofanzive u oblasti Harkov. Medjutim ruske trupe su i dalje držale položaje na drugoj strani reke i učestvovale u razmeni artiljerijske vatre dok su civili bežali od borbi i pokušavali da predju na stranu koju su povratili Ukrajnici.

Danas su ukrajinski vatrogasci i dobrovoljci odneli prvi kontingent humanitarne pomoći preko pešačkog prelaza koji nije oštećen a koji vezuje dve obale reke Oskil.

„To će biti prva raspodela humanitarne pomoći na drugoj obali“, rekao je vojni adminsitrator Kupjanska Andrij Kanaševič, a podeljeno je 2.000 obroka koje su obezbedili Britanci.

I dalje se čuje povremeno granatiranje ali na istočnoj obali su vidljivi ukrajinski tenkovi i oklopna vozila kako prolaze pored uništenih kamiona sa slovom Z na njima, što je znak prepoznavanja ruskih snaga.

Novinari Frans presa videli su pet tela u maskirnoj uniformi, moguće ruskih vojnika, kako leže pored pokvarenih vozila koja nose ruske oznake.

U industrijskom predgradju Kupjansk-Vuzlovij, na istočnoj obali reke Oskil, pet kilometara južno meštani kažu da su Rusi otišli još u utorak. Danas je ispred kulturnog centra te oblasti stajalo ukrajinsko oklopno vozilo za transport trupa i ukrajinski vojnici.

BONUS VIDEO: Rat uživo – kako izgleda borba na prvoj liniji fronta iz prvog lica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar