Donald Trump
Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Predsednik SAD Donald Tramp je još početkom 2020. znao koliko smrtonosan može biti koronavirus u SAD, ali je namerno obmanuo javnost o ozbiljnosti te bolesti kako ne bi izazvao paniku, objavio je u svojoj novoj knjizi novinar Bob Vudvord, poznat po otkrivanju afere Votergejt.

Posle “Straha”, u kome je do detalja opisana haotična situacija u Beloj kući, kada su najbliži Trampovi saradnici sakrivali određene podatke i izveštaje da bi zaštitili zemlju od njegovih “impulsivnih odluka”, Vudvord je novom knjigom “Bes”, čije delove prenosi CNN, pružio još dublji prikaz Trampovog četvorogodišnjeg rukovođenja Ovalnim kabinetom.

Prema novoj knjizi „Bes“, savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen je još 28. januara predsedniku rekao da će virus biti „najveća opasnost po nacionalnu bezbednost sa kojom će se Tramp suočiti tokom mandata“.

Pročitaj i:

Kroz 18 intervjua sa Donaldom Trampom u periodu od 5. decembra 2019. godine do 21. jula 2020. godine, Vudvord je otkrio detalje koje bi predsednika SAD mogle da koštaju reizbora na predstojećim izborima u novembru; od toga da je “predsednik SAD znao koliko je koronavirus smrtonosan”, ali da je tu činjenicu “skrivao od javnosti da ne bi širio paniku”, do izjava njegovih bivših saradnika kako je Tramp “nepodoban” i “opasan”.

„Ovo će biti najsnažniji udarac“, navodi Vudvord reči O Brajena.

Tramp se deset dana kasnije čuo telefonom sa Vudvordom i rekao mu da misli da je situacija zastrašujuća.

„Samo udahnete i tako se zarazite. Veoma komplikovan virus, veoma delikatan i smrtonosniji od najgoreg gripa. Ovo ubija“, navodno je Tramp rekao Vudvordu telefonom.

Tramp je potvrdio Vudvordu da je koranvirus možda i pet puta smrtonosniji od gripa, opisujući to kao nešto “prilično neverovatno”, što je potpuno suprotno onome što je govorio u javnosti, poput izjave da će virus “nestati” i da će “sve biti pod kontrolom”.

U jednom od 18 telefonskih razgovora sa Trampom koje je Vudvord snimao, predsednik je priznao da je namerno umanjio opasnost.

„Uvek sam nastojao da umanjim opasnost“, rekao je Vudvordu 19. marta.

Portparolka Bele kuće Kejli Mekeneni pokušala je da umanji štetu, pa je rekla da je „Tramp želeo da smiri naciju i da je to ono što rade lideri“.

Pročitaj i:

„Predsednik je uradio posao bez presedana u borbi sa Kovidom. Uvek je otvoreno govorio o rizicima smrtnosti. Sa ovog mesta je u martu poručip da je situacija ozbiljna i da će umreto 100 ili 200 hiljada ljudi“.

Navodi iz knjige Boba Vudvorda pojavili su se nekoliko nedelja pred predsedničke izbore u SAD.

Trampov protivnik Džo Bajden je u kampanji u Mičigenu, jednoj od ključnih država na izborima, napao Trampov pristup u borbi sa pandemijom u kojoj je do sada umrlo skoro 190 hiljada Amerikanaca, a obolelo više od 6,3 miliona.

„Svesno i svojevoljno je lagao ljude o tome koliko je opasan koronavirus. Namerno nije radio svoj posao. To je više nego odvratno“, rekao je Bajden.

Tod Bel, profesor političkog mendadžmenta na Univerzitetu Džordž Vašington, kaže da će nova knjiga proizvesti municiju i za demokrate i za republikance u ovoj kampanji, prenosi Glas Amerike.

„Naravno da će republikanci reći da je Tramp bio lider i da nije želeo da ljudi paniče. Demokrate će reći da je to loša odluka koja je pogoršala situaciju. Tako da će svi gledati kroz partijsku prizmu“, kaže Bel.

Kritike najbližih saradnika

Nova knjiga Boba Vudvorda bavi se i drugim kontroverzama Trampovog mandata.

“Bes” uključuje i brutalne ocene Trampovog “predsednikovanja” od strane njegovih bivših saradnika i najviših zvaničnika nacionalne bezbednosti, uključujući bivšeg državnog sekretara Reksa Tilersona, nekadašnjeg ministra odbrane Džejmsa Matisa i bivšeg direktora Nacionalne obaveštajne službe Dena Koutsa.

Matis je za Trampa rekao da je “opasan” i “nepodoban”, kao i da “nema moralni kompas”, te da je preduzeo spoljnopolitičke akcije koje su protivnicima pokazale “kako da unište Ameriku”.

Vudvord piše i da je Trampov pristup kritikovao i član radne grupe za borbu protiv koronavirusa, infektolog Entoni Fauči.

“Njegov (Trampov) jedini cilj je da bude reizabran”, rekao je dr Fauči jednom svom saradniku, prema navodima Vudvorda.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram