Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Demokratski kandidat za američkog predsednika Džo Bajden vodi pred republikancem Donaldom Trampom za 12 odsto, pokazala je danas anketa Rojtersa i Ipsosa, prenosi Hina.

Anketa sprovedena između 3. i 8. septembra pokazala je da će 52 odsto onih koji će verovatno izaći na izbore podržati Bajdena, dok će 40 odsto podržati aktualnog predsednika.

Anketa je sprovedena na internetu širom SAD-a, na 823 izglednih glasača – 390 onih koji se identifikuju kao demokrate i 351 koji se identifikuju kao republikanci. Tri odsto ispitanika podržaće trećeg kandidata, a samo 5 odsto još nije donelo odluku, dva meseca uoči izbora 3. novembra koje su obojica kandidata proglasili „najvažnijima u američkoj istoriji“.

Pobednika američkih izbora ne odlučuje ukupan broj glasova na nivou celih SAD-a, nego izborni koledž koji se temelji na broju glasova po saveznim državama.

Klinton je na izborima 2016. na nivou cele zemlje dobila 3 miliona glasova više od Trampa, ali on je ipak odneo pobedu.

Anketa, prva koju su Rojters i Ipsos ove godine sproveli među glasačima, pokazala je da je glavni motiv za izlazak na birališta pandemija koronavirusa koja je u SAD-u odnela više od 186 hiljada života i izbrisala nekoliko miliona radnih mesta, kao i poverenje u vlast.

Oko 28 odsto birača reklo je da je na njihovu odluku uticalo mišljenje o sposobnosti kandidata za upravljanje pandemijom, a 23 odsto vraćanje poverenja u vlast.

Njih 19 odsto važnost stavlja na sposobnost vraćanja ekonomije na noge, a 14 odsto želi kandidata koji može bolje da se suprotstavi kriminalu.

Oko 51 odsto ispitanika smatra da bi Bajen bolje vodio odgovor na virus u odnosu na Trampovih 38 odsto, ali republikanac je viđen kao kandidat koji je snažniji po pitanju kriminala i građanskih nemira, s 45 odsto u odnosu na Bajdenovih 40.