Foto: EPA/EFE,n AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Imovina vredna više od 17 milijardi dolara, uključujući ofšor bankovne račune, jahte, privatne avione i luksuzne nekretnine u Londonu, Toskani i na francuskoj rivijeri, povezana je sa 35 oligarha i ruskih zvaničnika za koje se tvrdi da imaju bliske veze sa Vladimirom Putinom, pokazuje istraživanje koje je sproveo Gardijan u saradnji sa Projektom za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji i drugim međunarodnim novinskim organizacijama.

Oligarsi glavna imena na spisku

Imena uključuju četiri najbogatija oligarha, plus šefove kompanija koje kontroliše država, šefove špijunskih agencija, ministre, političke savetnike i regionalne guvernere.

Softver za praćenje bogatstva identifikovao je imovinu u Velikoj Britaniji koja vredi više od pola milijarde dolara, a preko kompanija, fondova ili rođaka povezana je sa četiri ruska oligarha – Romanom Abramovičem, Ališerom Usmanovim, Olegom Deripaskom i Igorom Šuvalovim.

Foto: Metzel Mikhail / TASS / Profimedia

Dosadašnje istraživanje je pokazalo je da su imena šest oligarha povezana sa 35 vila, 43 stana i 27 drugih nekretnina, sedam jahti, plus 11 privatnih aviona i helikoptera, ukupne vrednosti dve milijarde dolara, sve to u Velikoj Britaniji.

Deripaska, Šuvalov, Tokarev, Peskov

Van ove zemlje, 26 objekata je povezano sa Olegom Deripaskom, koji važi za Putnovog omiljenog industrijalca. Njegova imovina uključuje milijarde dolara u akcijama, hotel u Alpima, superjahtu, pomoćni brod od 60 metara sa heliodrom i luksuzna imanja u Londonu, Parizu, Vašingtonu i Njujorku, i četiri vile na Sardiniji.

Foto: EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV

Dva privatna aviona – Gulfstream G650 od 65 miliona dolara i Bombardier Global Ekpress – povezana su sa Šuvalovim, bivšim prvim potpredsednikom ruske vlade, a sada predsednikom državne razvojne korporacije. Šuvalov je takođe povezan sa tri luksuzne nekretnine ukupne vrednosti oko 35 miliona dolara koje se nalaze u Austriji,  Italiji, i Dubaiju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na spisku se nalaze i holding kompanije povezane sa porodicama Nikolaja Tokareva, predsednika državne gasovodne kompanije Transnjeft, kao i Putinovog portparola Dmitrija Peskova. Čini se da kompanije povezane sa Tokarevim poseduju luksuzne nekretnine na hrvatskom ostrvu Lošinj, dok je firma u vlasništvu porodice Peskov povezana sa skupim stanom u Parizu.

Portparol Olega Deripaske rekao je da oligarh nema razloga da dokazuje poreklo svoje imovine jer je stečena zakonito, dok se ostali oligarsi i zvaničnici sa spiska nisu oglašavali.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO Jahta Romana Abramoviča uplovila u Tivat

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare