Dritan Abazović
Dritan Abazović. Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je danas da nije razgovarao sa predsednikom države Milom Đukanovićem oko formiranja manjinske Vlade.

„Manjinska Vlada kao opcija postoji, ja ne znam kako se do nje može doći, jer postojeća Vlada funkcioniše uprkos problemima. I moje kolege sa pravom, pa i mi, razmišljamo o nekim modalitetima. Da li može da se napravi manjinska, politička, tehnička, rekonstrukcija… Postojalo je više modaliteta“, kazao je Abazović novinarima.

Govoreći o novim izborima, Abazović ističe da ne bi trebalo bilo koju opciju eliminisati kao mogućnost.

„Različiti smo politički subjekti, imamo različitu viziju i imamo pravo na to. Svakoga poštujem. Mogu ući u njihove cipele, ali neka neko uđe u naše cipele“, kazao je Abazović.

Od 81 poslanika u Skupštini opoziciju u parlamentu predstavlja 40 poslanika, a vlast 41.

Lider i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević najavio je pre dva dana inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi, koja je u sredu dobila podršku većine opozicionih partija.

S druge strane, iz parlamentarne većine poručuju da kabinet Zdravka Krivokapića, uprkos manjkavostima, neće „rušiti“ s bivšim režimom.

Prema Ustavu Crne Gore, predlog da se glasa o nepoverenju Vladi može podneti najmanje 27 poslanika.

Ako Vlada dobije poverenje u parlamentu, potpisnici predloga ne mogu podneti novi pre isteka roka od 90 dana.

Zbog krize na relaciji Vlada – parlamentarna većina, od sredine juna je bio blokiran rad Skupštine Crne Gore.

Međutim, 12. novembra Skupština je počela zasedanje na čijoj je sednici danas bila rasprava o tome da li je predsednik Milo Đukanović prekršio Ustav kada je prisustvovao protestima na Cetinju povodom ustoličenja mitropolita Crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija.

Poslanici vlasti su tokom rasprave o Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore povredio Ustav, ocenili da je jasno da je Milo Đukanović prekršio najviši pravni akt, dok su iz opozicije tu inicijativu nazvali politikantskim pamfletom.

Ukoliko Predlog dobije većinu onda inicajativu šalju ustavnom sudu koji se onda o tome meritorno izjašnjava. Stav parlamenta za njega nije obavezujući.

Osim problema između Vlade Zdravka Krivokapića i DF-a, Vladu opterećuju i unutrašnji problemi.

Premijer Krivokapić je priznao da je nezadovoljan radom trojice ministara, ne precizirajući kojih.

DF je od samog početka formiranja Krivokapićeve Vlade, u decembru prošle godine iznosio teške optužbe i izražavao nezadovoljstvo što u toj Vladi nema nijednog predstavnika te političke grupacije.

BONUS VIDEO: Dritan Abazović o klanu Belivuk 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)