Premijer i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović rekao je večeras u emisiji "Načisto" na TV Vijesti da su izborni ciklusi u Crnoj Gori prošli mirno, iako je "DPS u drugom krugu probao nešto malo da uradi". Smatra da za Đukanovićem žale oni koji žale za politikom devedesetih i politikom podela. Ocenjuje da će se sada politički akteri takmičiti ko će biti bolji i da će fokus biti na pridruživanju Evropskoj uniji, kao i da nema govora o revanšizmu prema Đukanoviću.

Abazović je podsetio i da je optuživan da je pomogao povratak DPS-a na vlast.

„Evo kako se DPS vratio“, naveo je crnogorski premijer.

Abazović je rekao da je prioritet borba protiv organizovanog kriminala i da je priča oko rušenja kuća Mila Đukanovića „tipična crnogorska priča“.

„Umesto da pričamo o tome što je Đukanović gradio na divlje, mi pričamo je li državni organ došao dva dana posle ili pet dana pre izbora. Nije Đukanović jedini gradio na divlje. Bato Carević je pokrenuo spor protiv države, isto kao Đukanović. Đukanoviću je upućeno pismo još 30. septembra, ali se nije izjasnio“, dodao je Abazović.

On kaže da je tačno da ima veliki broj sličnih slučajeva, ali da se ne može sve stići. Ponovio je da je potrebno usvojiti „anti-mafija“ zakon da bi se oduzeta imovina „stavila u funkciju“.

Premijer kaže da u Crnoj Gori više nema tabu tema i da nema govora o revanšizmu prema Đukanoviću i da on ima veću dozu odgovornosti i da mora da daje primer.

Abazović je istakao i da je potrebna sudska reforma i da ne očekuje da se osudi Vesna Medenica jer sude „sudije DPS-a“.

„Ja sam prozvao Ustavni sud da se probudi iz zimskog sna i da kažu je li ukaz Đukanovića po Ustavu. Ako kažu da je po Ustavu, onda će predsednik moći svakih 100 dana da raspušta Skupštinu, kad god mu se ne svidi neki zakon ili izjava, ili ako mu se ne svidi sastav parlamenta. Ako tako Ustavni sud tumači pravo, onda smo džaba krečili“, poručuje Abazović.

BONUS VIDEO: Procurela Skaj prepiska Miloša Medenice o Lazovićima