Dritan Abazović
Dritan Abazović. Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović poručio je da se “aktivnosti vezano za suzbijanja šverca cigareta nastavljaju se bez ikakvih restrikcija”. Poručio je da neće podneti ostavku zbog, kako je kazao, rezultata koje ostvaruje vlada.

Upitan je da prokomentariše to što je direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević sinoć pozvan na informativni razgovor u okviru istrage akcije ANB-a i SDT-a o navodnom švercu cigareta.

“Puna podrška specijalnom državnom tužiocu, SPO i svim drugima koji učestvuju… Potpuno je logično, desilo nam se i pre 5, 6 meseci da se krade roba koja je zaplenjena. U Nikšiću sam rekao, to je uništavanje finansijskih resursa organizovanih kriminalnih grupa. Oni će, pretpostavljam, nastaviti pokušaje da deo robe nekako spasu, ukradu ili nekako vrate u svoje vlasništvo”, rekao je Abazović.

Podsetimo, SDT je ranije danas saopštilo da je postoji sumnja da su službena lica Uprave prihoda i carina, juče, bez adekvatnih mera obezbeđenja predviđenih procedurama za uništenje i u saradnji sa drugim fizičkim i pravnim licima, preuzela i izvela kamion pun cigareta predviđenih za uništenje, kojim se nisu uputili ka konačnom odredištu – skladištu i fabrici u Nikšiću, kao mestu uništenja.

Abazović je kazao da monitoring koji se vršio vezano za taj transport je višestruk.

“Ko je uradio propust i na koji način, neka utvrđuju nadležni organi. Nema nikakve selektivnosti. Da mi je iz kuće, za mene nema nikakvu razliku u odnosu na bilo koga. Ne može da postoji nikakva tolerancija u odnosu na aktivnosti. Mi nastavljamo, pozivam organe da odrade sve kako treba i videćemo šta će biti ishod”, kazao je Abazović.

Na pitanje da li veruje da je kamion otišao na drugo mesto, Abazović kaže da želi da vidi gde je otišao kamion.

“Ako nije otišao na pravo mesto, mora da se zna gde je otišao. Dobra je stvar da imamo podršku međunarodnih partnera”, dodao je Abazović.

Prema njegovim rečima, logično je da jedan organ kao Uprava prihoda i carina koja “ima 1.200 zaposlenih ima i ljude koji su, da tako kažem, sa druge strane”.

“Isto kao što je logično da ih ima i Uprava policije, tužilaštvo, sudstvo. To što je radio DPS i SDP u kontinuitetu, taložene sistema nekažnjivosti, to je završeno. Podržao sam akcije, zato što ne možemo da imamo sistem u kome će bez ikave kazne da se dešavaju propusti”, rekao je Abazović.

U cilju poštovanja prezumpcije nevinosti, s obzirom, kaže Abazović, da niko nije uhapšen, “volio bih da se činjenično sve potkrepi ako postoji prema određenim licima”.

“Naravno da će to da podrazumeva snošenje adekvatnih posledica”, naglasio je Abazović.

Na pitanje da li je od direktora Uprave prihoda i carina Rade Milošević dobio kriptovani telefon, Abazović je kazao da ne želi da otkriva identitet.

“Dao mi je neko na korišćenje iz državne uprave. Ne želim da otkrivam identitet”, rekao je on.

Na pitanje da li će podneti ostavku zbog “svih afera koje mu se propisuju” među kojima je i dovođenje u vezu sa škaljarskim klanom, Abazović je odgovorio odrično.

“Neću podneti ostavku zbog rezultata koje ostvaruje Vlada. Mislim da tu vrstu odgovornosti treba da tražite na drugu adresu”, rekao je Abazović.

Poručio je da predsednik Crne Gore Milo Đukanović više “ne kontroliše procese u državi”.

“19. avgusta sam rekao da će ljudi u Crnoj Gori jednom trenutku morati da odluče između Mila Đukanovića i Dritana Abazovića, između organizovanog kriminala i poštene države. Što god da izaberu, srećno im bilo”, podsetio je premijer u tehničkom mandatu.

***

BONUS VIDEO: Abazović o švercu cigara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar