Foto: Shutterstock

Evro je pao ispod pariteta sa dolarom, što znači da je pao na najniži nivo u poslednjih 20 godina, čime je okončan kurs jedan prema jedan prema američkoj valuti. Evro je u ponedeljak pao na ispod 99 centi u odnosu na dolar, tako da njegova nova vrednost iznosi 0.9889 u odnosu na jedan američki dolar.

Evo zašto se dešava pad vrednosti evra i kakav bi to uticaj moglo da ima.

Šta znači paritet evra i dolara?

To znači da su evropska i američka valuta vredne jednako. Iako se to konstantno menja, evro je ove nedelje pao ispod vrednosti od jednog dolara. Kurs valuta može biti presuda ekonomskim perspektivama. Očekivanja da će ekonomija doživeti oporavak nakon pandemije kovida-19, zamenjena su predviđanjima o recesiji.

Više od svega su krive visoke cene energenata i rekordna inflacija. Evropa je daleko više zavisna od ruske nafte i prirodnog gasa nego SAD da i industrija nastavila da bruji i proizvodi električnu energiju. Strahovanje da će rat u Ukrajini dovesti do gubitaka ruske nafte na globalnim tržištima, gurnuo je cenu nafte na više.

Cene energenata su dovele inflaciju u evrozonu na rekordnih 8,9 odsto u julu, čineći skupljim sve – od namirnica do računa za komunalne usluge. Oni su takođe izazvali strahove da će vlade morati da štede gas u pojedinim industrijama, ako Rusija dodatno smanji izvoz ili zavrne gas u potpunosti.

Cene prirodnog gasa na evropskom referentnom nivou su porasle na rekordno visoke usled opadanja zaliha, straha od daljih prekida i velike potražnje.

Kada je poslednji put evro bio ispod vrednosti dolara?

Evro je poslednji put bio procenjen ispod jednog dolara 15. jula 2002. godine. Evropska valuta je dostigla svoj istorijski maksimum od 1,18 dolara ubrzo nakon lansiranja 1. januara 1999. godine, ali joj je ubrzo pala vrednost.

Rekordno nizak nivo vrednosti evra u odnosu na dolara bilo je u oktobru 2000. godine, kada je iznosio 82,30 centi.

Foto: Shutterstock

Čini se da je priča o evru na mnogo načina i priča o dolarima. To ima veze sa tim što je američki dolar i dalje dominantna svetska valuta za trgovinu i rezerve centralne banke. Dolar ima koristi od svog statusa sigurnog utočišta za investitore u vremenima neizvesnosti.

Zašto pada vrednost evra?

Mnogi analitičari pripisuju pad evra očekivanjima o brzom povećavanju kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi SAD u cilju borbe protiv inflacije.

Kada Federalne rezerve povećavaju kamatne stope, stope na kamatonosne investicije imaju tendenciju rasta. Ako Federalne rezerve podignu stope više od Evropske centralne banke, veći povrat kamata će privući novac investitora iz evra u investicije u dolarima.

Ti investitori će morati da prodaju evre i da kupe dolare da bi kupili te akcije. To tera evro naniže, a dolar naviše.

Foto:EPA/SEDAT SUNA

Ko pobeđuje?

Američki turisti će u Evropi naći jeftinije račune za hotele, restorane i ulaznice. Slabiji evro bi mogao da učini evropsku izvoznu robu konkurentnijom po ceni u SAD. SAD i EU su glavni trgovinski partneri, tako da će promena kursa biti primećena.

U SAD jači dolar znači niže cene uvezene robe – od automobila i kompjutera do igračaka i medicinske opreme, što bi moglo pomoći ulažavanjau inflacije.

PROČITAJTE JOŠ:

Ko gubi?

Američke kompanije koje posluju u Evropi videće smanjenje prihoda od tih poslova kada i ako vrate tu zaradu u SAD. Ako zarada u evrima ostane u Evropi da pokrije troškove tamo, kurs postaje manji problem.

Ključna briga za SAD je da jači dolar poskupljuje prizvode iz SAD na prekomorskim tržištima, povećava trgovinski deficit i smanuje ekonomsku proizvodnju, dok stranim proizvodima daje prednost na tržištu u SAD.

Slabiji evro može biti glavobolja za Evropsku centralnu banku, jer to može značiti veće cene uvozne robe, posebno nafte, čija je cena u dolarima.

BONUS VIDEO: Dejan Šoškić: Zlato je prirodni izbor, dolar i evro se štampaju u velikoj meri

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News