Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Građani više od 70 kineskih gradova skoro ceo avgust proveli su u potpunom ili delimičnom karantinu zbog novih slučajeva virusa korona. Ove rigorozne mere još uvek su na snazi u 33 grada, a imaju za cilj da po svaku cenu suzbiju infekciju do predstojećeg kongresa Komunističke partije, na kojoj će najverovantije kineski predsednik Si Đinping obezbediti treći mandat.

Prema poslednjim izveštajima, stroge mere na snazi su u 33 grada, a stručnjaci kažu da će u narednim nedeljama na spisak verovatno biti dodato još gradova. Ovakva ograničenja deo su „nulte kovid“ strategije ili „zero kovid“ strategije, za koju kineske vlasti veruju da efikasno spasava živote.

Zdravstveni zvaničnici vide ovu strategiju kao jedinu mogućnost zbog relativno niske stope vakcinacije starijih i neadekvatne zdravstvene zaštite u manjim mestima.

Foto: EPA-EFE/STRINGER

Međutim, u igri su i neki politički faktori. Naime, kineskom predsedniku, koji je nepokolebljivi zagovornik „nulte kovid“ strategije, bitno je da ovakav sistem zaštite funkcioniše, jer je i on sam tvrdio da je ovaj model zaštite superiorniji od onih koje uvode zapadne države, i iza njega stao svojim imenom, piše CNN.

Takođe, ishod do kog dovodi ovaj model direktno utiče na njegovu političku reputaciju, pogotovo zbog toga što ga za nešto više od mesec dana, tačnije 16. oktobra, čeka 20. kongres Komunističke partije na kojem će se odlučivati o tome da li će biti imenovan za lidera zemlje na još pet godina.

Planirano je, da se ovakav istorijski uspeh Sija bude potvrda za sva njegovog ispravnog vođenja Kine tokom proteklih godina, ali ona istinski ne postoji ukoliko ovom vodećom ekonomijom nastavi da hara virus korona.

Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

„Partija želi da osigura i sebe i svog lidera. Svesni su da velika epidemija potencijalno može da ugrozi društvenu stabilnost i ozbiljno naruši Sijev kredibilitet“, rekao je za CNN Jandžong Huang, viši saradnik za globalno zdravlje u kineskom Savetu za spoljne poslove.

Lični sukobi sa kritičarima

Takođe, Si je praktično prinuđen da opravda svoju strategiju, jer je ona u proteklom periodu izazvala bes velikog dela građana, ali i ozbiljne ekonomske gubitke. Kao odgovor na negodovanja kineski lider je neretko ulazio u lični sukob sa kritičarima.

Pročitajte još:

„Odlučno ću se boriti protiv bilo koga ko sumnja ili nipodaštava efikasnost nulte strategije“, rekao je svojevremeno Si.

Zbog ovakvog Sijevog narativa, strategiju su smrtno ozbiljno shvatili i lokalni zvaničnici, koji njenom primenom, pokazuju vernost partijskoj liniji, Siju i osiguravaju svoju karijeru.

Smrti zbog zatvaranja

Ali, ono što zadaje ozbiljne glavobolje kineskom lideru su slučajevi u kojima su ljudi ostajali bez svojih najbližih zbog zatvaranja. Takvu sudbinu doživela je jedna majka iz kineskog grada Čengdua koja je u suzama za lokalnu televiziju govorila o tome kako je izgubila sina nakon što mu je tokom karantina uskraćena zdravstvena nega koju je inače dobijao kao srčani bolesnik.

Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Tragediju je doživeo i Su Guang (27) čija je trudna supruga pobacila nakon što joj je uskraćena medicinska pomoć zbog izolacije.

Takođe, problem predstavljaju i nestašica hrane i drugih dnevnih potrepština, zbog čega sve više stanovnika Kine ustaje protiv ove stroge strategije.

BONUS VIDEO Korona -Koji je ovo talas?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram