Foto: EPA-EFE/ADINA VALMAN / HANDOUT MANDATORY CREDIT HANDOUT

Posle 18 meseci krize, u Izraelu su premijer Benjamin Netanjahu i njegov politički rival Beni Ganc konačno formirali i predstavili vladu.

Obojica su danas pred izraelskim parlamentom položili zakletve, piše Dojče vele, a Netanjahu je istakao da se formira „vlada svih Izraelaca“.

Time je okončana politička paraliza koja je trajala mesecima i izbegnuti su i četvrti uzastopni izbori za nešto više od godinu dana, navodi. Sporazum je potpisan pre mesec dana ubrzo pošto su te dve partije objavile zajedničko saopštenje da će se Ganc i Netanjahu sastati u premijerovoj rezidenciji u Jerusalimu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je pre nekoliko dana zvanično objavio da je uspeo da obrazuje novu vladu u pismu predsedniku parlamenta, Kneseta, lideru partije centra „Plavo i belo“ Beniju Gancu i izraelskom predsedniku Ruvenu Rivlinu.

Foto: EPA-EFE/ADINA VALMAN / HANDOUT MANDATORY CREDIT HANDOUT

Pročitaj i:

Biće to prva vlada Izraela u potpunosti funkcionalna od kraja decembra 2018. godine i ona će okončati naizgled nerešivu političku situaciju, kada su Ganc i Netanjahu bili ljuti rivali.

Na osnovu koalicionog sporazuma potpisanog u aprilu između Netanjahuovog konzervativnog Likuda i Gancove stranke nova vlada će na početku imati 32 ministra, a pola godine kasnije 36 i tada će biti najveća u istoriji Izraela.

Ganc, bivši komandant izraelske vojske, će biti ministar odbrane i imati titulu alternativnog premijera dok ne postane premijer.

Od novembra 2021. Netanjahu će biti alternativni premijer.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar