Foto: EPA-EFE/JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT / HANDOUT,GOV.UK/Handout via REUTERS

Afera "Partigejt" nastavlja da trese Veliku Britaniju. Nakon izveštaja državne zvaničnice Sju Grej o žurkama u rezidenciji u Dauning Stritu 10, premijer Boris Džonson se trudi da se izvuče iz ove, za njega, neprijatne situacije i da izbegne smenu.

PROČITAJTE JOŠ:

Poslednji u nizu Džonsonovih stranačkih kolega koji je pozvao premijera da podnese ostavku je Tobijas Elvud. Prethodno, brojne Džonsonove kolege su javno tražile isto, a neki od njih su pisali i Grejamu Brejdiju, predsedniku Komiteta 1922. (parlamentarnoj grupi Konzervativne partije prim. aut.). Nije poznato koliko pisama je upućeno Brejdiju, ali ukoliko dobije 54 pisma, može da pokrene postupak izglasavanja nepoverenja Džonsonu.

Juče, Džonson se prvi put pojavio u javnosti od kada je izveštaj Sju Grej stigao u parlament. Premijer je odgovarao na pitanja poslanika koju su od njega tražili da se izjasni da li će podneti ostavku ako britanska policija otkrije da je prisustvovao žurkama u Dauning stritu koje su organizovane u vreme kada su u zemlji na snazi bili stroge mere. Džonson je rekao da će poštovati zakon, ali je odbio da kaže da li će podneti ostavku jer je policijska istraga još uvek u toku.

Sue Gray i Boris Džonson Foto: Gov.uk, EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Šta je otkrio izveštaj Sju Grej?

Izveštaj istrage Sju Grej o žurkama koje su održavane u Dauning stritu 10 dostavljen je pre dva dana u parlament. U njemu, Grej ukazuje na „neuspehe u rukovodstvu i rasuđivanju“ i prekomerno opijanje na poslu tokom strogih mera zbog pandemije koronavirusa.

Sju Grej je istraživala 16 zabava koje su se dogodile u periodu između maja 2020. i aprila 2021. godine, od kojih 12 sada istražuje Metropoliten policija. Sve zabave održane su u Dauning stritu 10 ili kabinetu, osim jedne koji je održana u Odeljenju za obrazovanje. Na spisku istraživanih događaja su i tri za koje javnost ranije znala. Tokom istrage, Sju je intervjuisala 70 pojedinaca, pregledala mejlove i poruke, kao i 300 fotografija.

Među događajima koje policija istražuje su i zabava poznata kao „donesi svoje piće“ koja je održana u bašti rezidencije u maju 2020. godine, kao i rođendanska žurka Borisa Džonsona u junu 2020. godine. Na obe žurke, premijer bio prisutan.

Skotland Jard je saopštio da ima 300 fotografija, među kojima su i fotografije nastale na žurkama koje su pod istragom, ali i snimci sa sigurnosnih kamera koji pokazuju kada su ljudi izlazili i ulazili u Dauning strit. Takođe, policija ima 500 stranica dokumenata koji potencijalno mogu da posluže kao dokaz za kršenje kovid pravila.

Boris Džonson sa suprugom Keri Simonds
Boris Džonson sa suprugom Keri Simonds Foto:EPA-EFE/VICKIE FLORES

U svom izveštaju Grej navodi da „nije trebalo dozvoliti da se neki događaji održe“. Britanski servis BBC izvukao je ključne stavke izveštaja.

U jednom delu izveštaja, Grej navodi da „ponašanje na skupovima teško opravdati“ s obzirom da se od javnosti tražilo da prihvati oštra ograničenja u svakodnevnom životu. Dalje, navodi se da se „čini da se ponekad premalo razmišljalo o tome šta se dešavalo u zemlji, šta je opasno po javno zdravlje i kako će ti događaji izgledati u javnosti“.

Grej u izveštaju navodi i da je „bilo neuspeha rukovodstva u rasuđivanju“. Navodi se da „neki događaji nisu smeli da se održe“, dok „drugi događaji nisu smeli da se odigraju kako su se odigrali“. Takođe, ukazuje da je bilo neophodno da se postoji način da zaposleni koji žele da prijave kršenje mera to i učine i van zvaničnih tokova.

Posebno zanimljivo u izveštaju je što Grej navodi da „preterana konzumacija alkohola nepriklanda na profesionalnom radnom mestu u bilo koje vreme“, kao i da svaki sektor kabineta premijera treba da ima „jasnu i čvrstu politiku prema konzumiranju alkohola“.

BONUS VIDEO: Makron pogođen jajetom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar