Foto: EPA-EFE/ANTHONY ANEX, EPA/YURI KOCHETKOV, EPA/ANATOLY MALTSEV

Brojne zapadne zemlje uvele su sankcije ruskim oligarsima zbog povezanosti sa Vladimirom Putinom i rata u Ukrajini. Međutim, bogatim Rusima verovatno su najteže pale sankcije Velike Britanije koja godinama važi za utočište njihovog, novca, jahti i luksuznih nekretnina. Najnovije istraživanje BBC-a pokazuje da deset sankcionisanih Rusa u Velikoj Britaniji krije imovinu vredu oko 800 miliona funti, a na spisku se ističu tri imena. 

Roman Abramovič

Britanska vlada je početkom marta uvela sankcije vlasniku fudbalskog kluba Čelsi i bliskom saradniku Vladimira Putina Romanu Abramoviču.

Roman Abramovič Turska
Roman Abramovič Foto: Sergey Karpuhin / Sputnik / Profimedia

Oligarh ima ogroman portfolio nekretnina u Velikoj Britaniji sa više od 50 luksuznih rezidencija, većinom na Fulam Roudu u zapadnom Londonu. Preko svoje britanske kompanije Fordstam Limited, on poseduje desetine stanova u Čelsi Vilidžu, plus hotelski i stambeni kompleks oko stadiona Stamford Bridž u Čelsiju-.

Njegovo najskuplje imanje u Londonu je kuća sa 15 spavaćih soba u ulici koja nosi nadimak Billionaires Rov. Sa ogromnim italijanskim vilama, ulica predstavlja dom članova kraljevskih porodica i ambasadora – kao i oligarha.

Abramovič je kupio nekretninu u zapadnom Londonu koristeći ofšor kompaniju 2011. godine, navodno plativši 90 miliona funti. Dozvolu za renoviranje od 28 miliona funti je dobio 2016. godine, a ona je uključivala i odobrenje za podzemni bazen.

Abramovič je samo godinu dana kasnije iskoristio firmu Fordstam Limited da kupi stan za 8,7 miliona funti.

Ališer Usmanov

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva potpuno je zamrzla imovinu Ališera Usmanova 3. marta, navodeći kao razlog „bliske veze ruskog milijardera sa Kremljom“.

Ališer Usmanov
Ališer Usmanov Foto: Iliya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Biznismen rođen u Uzbekistanu i bivši akcionar Arsenala blizak je saradnik većinskog akcionara Evertona Farhada Moširija, koji je predsednik USM Holdingsa koji se nalazi u vlasništvu Usmanova. Everton je suspendovao sve poslove sa oligarhom, uključujući USM-ovo sponzorstvo njihovog poligona.

Njegovo bogatstvo je procenjeno na 18,4 milijarde dolara, što uključuje kuću u severnom Londonu i imanje Saton Plejs iz 16. veka u Sariju, saopštila je vlada Velike Britanije.

Portparol Usmanova rekao je da je većina milijarderove imovine u Velikoj Britaniji, plus jahta vredna 600 miliona, već „preneta u neopozive fondove“, što je potencijalno stavlja van domašaja sankcija.

Kuću u severnom Londonu Usmanov je kupio 2008. godine za 48 miliona funti preko ofšor kompanije. U okviru istrage sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara, BBC je došao u posed dokumenta koji pokazuje da je Usmanov 2005. obezbedio hipoteku kako bi delimično finansirao isplate za kuću preko dve firme na Kipru.

Njegova dva nećaka poseduju imovinu od više miliona funti u severnom Londonu.

Oleg Deripaska
Oleg Deripaska Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Oleg Deripaska

Kada je vlada Velike Britanije uvela sankcije Olegu Deripaski, opisali su ga kao vrednog  „jednokratnog poslovnog partnera“ Romana Abramoviča koji poseduje dve milijarde funti.

Početkom marta, otkriveno je da Deripska poseduje imovinu u Velikoj Britaniji u vrednosti od nekoliko miliona funti, uključujući art deko vilu u Sariju.

On je vlasnik i vile na Belgrejv skveru koju su nedavno zauzeli demonstranti, ali je portparol oligarha rekao da sva imovina pripada članovima porodice Olega Deripaske, zbog čega može da bude izuzeta od sankcija.

Postoje i navodi da Deripaska poseduje zgradu u blizini od Bakingemske palate, ali on to nikada nije želeo da potvrdi.

POGLEDAJTE JOŠ:

Bankovni računi ruskog oligarha u Velikoj Britaniji su zamrznuti zbog sumnje da ih je koristio za izbegavanje sankcija.

„Gospodin Deripaska nikada nije bio uključen u politiku. Pogrešno je sugerisati da je blizak Vladi Rusije i/ili Vladimiru Putinu. Odluka o sankcionisanju nema nikakve veze sa pravdom ili zakonom, kao ni sa zamrzavanjem imovine koja pripada njemu ili njegovoj porodici“, smatra portparol Olega Deripaske.

Na spisku sankcionisanih oligarha sa višemilionskom imovinom u Velikoj Britaniji nalaze se i Mihail Fridman, Petr Aven, German Kan, Igor Šuvalov, Mihail Gutserijev, Juri Solovijev, Andrej Akimov, Arkadij Rotenberg, ali i pastorka ruskog šefa diplomatije Polina Kovaleva.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO Jahta Romana Abramoviča uplovila u Tivat

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar