Jahta Tango Foto: EPA-EFE/CATI CLADERA

Policija Fidžija istražuje danas dolazak luksuznog plovila, za koje se sumnja da je u vlasništvu Sulejmana Kerimova, sankcionisanog ruskog milijardera, i ispituje njegovog kapetana o tome kako je dovezao brod do ove pacifičke ostrvske države.

Novine na Fidžiju objavile su da je policija zaplenila superjahtu „Amadea“, u vlasništvu Kerimova, koji je pod sankcijama SAD, Britanije i Evropske unije, i privele njenu posadu, prenosi Rojters.

Agent za superjahte na Fidžiju, koji je saopštio da zastupa „Amadeu“, rekao je Rojtersu da ovi izveštaji „nisu u potpunosti u skladu sa činjenicama uključujući i vlasništvo nad brodom“.

„Ne znam ko je vlasnik. Postoje dokazi koji su dostavljeni policiji na Fidžiju“, rekao je agent Čejs Smit u telefonskom intervjuu Rojtersu.

On je naveo da dva tima advokata rešavaju situaciju i da on nastavlja da zastupa „Amadeu“ i njenu posadu, kao i da je njegova agencija ispunila odgovarajuće procedure za brod, i da se nada da će jahti biti dozvoljeno da nastavi svoje putovanje, bez iznošenja detalja o planiranoj destinaciji.

Pročitajte još:

Zvaničnik policije na Fidžiju saopštio je Rojtersu da je kapetan broda, koji je stigao u utorak, ispitivan o tome kako je pristao na ostrvo bez carinske kontrole.

Ambasada SAD saopštila je da je upoznata sa činjenicom da je „Amadea“ pristala u luci Lautoka i da ambasada sarađuje sa vlastima Fidžija po tom pitanju.

„Sjedinjene Države su posvećene pronalaženju i oduzimanju imovine oligarha koji su podržali brutalni, ničim izazvan rat izbora Ruske Federacije protiv Ukrajine. Blisko sarađujemo sa vladama i partnerima iz privatnog sektora u Evropi i celom svetu, uključujući Fidži, po ovom pitanju “, navodi se u saopštenju ambasade.

Prema medijima, 104 m duga jahta pokušava da izbegne zaplenu po svaku cenu, a sajt za praćenje plovila „MarineTraffic“ pokazuje da je Amadea napustila Meksiko pre 18 dana, navodi Rojters.

Sva današnja dešavanja iz Ukrajine pročitajte u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Policija pretresa jahtu ruskog oligarha na Majorci

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (1)