Zoran Vuletić Foto:Marija Djoković/FoNet

Predsednik Gradjanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić osudio je danas najave vraćanja obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji, ocenivši da to vodi "militarizaciji društva i narušava krhku stabilnost i ravnotežu na Zapadnom Balkanu". Vuletić je u pisanoj izjavi ocenio da "ne postoji nijedno racionalno objašnjenje zbog kojeg bi Srbija trebalo da uvodi vojnu obavezu".

„Ne samo da je reč o neefikasnom sistemu koji jako puno košta, već i o tome da će nesumnjivo povećati migracije i iseljavanje mladih ljudi, koji i bez toga masovno napuštaju Srbiju, tražeći perspektivu u razvijenijim društvima“, naveo je Vuletić a preneo GDF.

PROČITAJTE JOŠ

Dodao je da najava uvodjenja nastavnog predmeta o sistemu odbrane u školske programe, „osim militarizacije, neodoljivo podseća na autoritarna društva i neka prošla vremena“.

„Takvim potezima režima, Srbija se dodatno udaljava od Evropske unije i njenih vrednosti i približava azijskim diktaturama“, ocenio je Vuletić.

Upitao je ministra odbrane Nebojšu Stefanovića „da li je zbog pritiska brojnih afera u kojima se njegovo ime provlači odlučio da skrene pažnju pričom o uvodjenju vojnog roka“, a predsednika Srbije Aleksandra Vučića „s kim planira da ratuje kada tako očigledno militarizuje naše društvo“.

„Da li će puščane cevi, poput njegovih prijatelja, belosvetskih diktatora, sutra okrenuti prema pobunjenim gradjanima Srbije“, upitao je Vuletić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare