Foto:EPA-EFE/ZSOLT CZEGLEDI

Na reci Vlasini i njenim pritokama do sada je izgrađeno više od 10 mini-hidroelektrana, a da su ingerencije lokalne samouprave male, smatra predsednik Opštine Bratislav Petković, a situaciju je na sednici skupštine opisao rečima "mogu samo da gledam u Vlasinu". Petković je rekao da Vlasinom gazduju Srbijavode, a energetsku dozvolu izdaje Ministarstvo za energetiku, prenose Južne vesti.

O izgradnji još jedne mini-hidroelektrane u slivu reke Vlasine nije se govorilo na javnoj raspravi jer, kako su objasnili u Opštini, previše ljudi se prijavilo za njeno održavanje i nije moguće ispoštovati sve mere prevencije, pa je odložena do daljeg.

Ipak, govorilo se na drugom mestu – na sednici Skupštine Opštine, u toku diskusije o izmenama i dopunama odluke o donošenju plana generalne regulacije.

Povezane vesti:

Predsednik opštine Bratislav Petrović obavestio je odbornike da je održao sastanke sa svojim saradnicima o nadležnosti predsednika opštine u slučaju izdavanja dozvole za gradnju MHE, naglasivši da ne misli da odbornici opozicije vole više Vlasinu od njega.

„Ingerencije lokalne samouprave su veoma male, možemo samo da gledamo u Vlasinu. Trudiću se i boriću se maksimalno da damo sve što možemo od sebe kad je u pitanju reka Vlasina, ali njom gazduju Srbijavode, a energetsku dozvolu izdaje Ministarstvo za energetiku“, rekao je predsednik Opštine.

Ono što mogu, kako objašnjava Petković, jeste da odugovlače, odlažu, a da li će uspeti, kako je rekao, videće se.

„Ja ću se boriti da učinim sve što mogu po tom pitanju – rekao je Petrović.

N području sliva reke Vlasine je do sada izgrađeno više od 10 mini-hidroelektrana, da se prestane sa gradnjom ovih energetskih objekata na rekama zalažu se u grupi Bitka za Vlasinu, a okupljenim građanima podršku pružaju i iz vlasotinačkog Građanskog fronta.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar