Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Bombe u Kijevu, agresija, tenkovi, srušene zgrade, plač i skloništa: Ovo je u prethodna dva dana slika Ukrajine na koju je Rusija izvršila agresiju, a koju je osudila Evropa i ceo svet. U Evropi, sve zemlje pružaju podršku i osuđuju napade Rusa, a za sada ćute samo dve zemlje: Belorusija, čija teritorija je iskorišćena za napad i Srbija.

Svi novinari, reporteri, kamere i pažnja građana Evrope i sveta već dva dana usmerena je isključivo ka Ukrajini, zemlji koja ima nešto više od 40 miliona stanovnika, na koju je Rusija izvršila agresiju.

Napad je počeo u četvrtak u ranim jutarnjim satima, a ruski tenkovi, transporteri, vojnici i teško naoružanje nezadrživo se kreću ka prestonici Ukrajine. Granatiranje je nastavljeno jutros u Kijevu, a veći deo stanovništva napustio je prestonicu u strahu od smrti.

Dok svi brižljivo gledamo ka Kijevu, istovremeno sećajući se naših skloništa i neprespavanih noći tokom 1999. godine, dve zemlje u Evropi još uvek ne osuđuju napade na civile i nedužan narod.

Prva je zemlja koja zbog kršenja ljudskih prava nije ni članica Saveta Evrope, koja je mesecima tukla svoj narod na protestima, hapsila opoziciju i na kraju deo svoje teritorije prepustila Rusima da napadnu Ukrajinu. Naravno, u pitanju je Belorusija.

Ono što više treba da nas brine je što je druga zemlja Srbija.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Kako su tenzije eskalirale, SAD i EU su rekle da očekuju da će Srbija uskladiti svoju politiku sa njima, te da će uvesti sankcije Rusiji.

Svoju podršku Ukrajini pružio je ceo region: premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu da će Srbija u narednih 48 sati odgovoriti na zahteve da se uskladi sa odlukom EU o uvođenju sankcija Rusiji.

„Noćas sam imao dug razgovor sa predsednicom Vlade u tehničkom mandatu…Ali da ne bismo tražili izgovore što je u tehničkom mandatu, izaći ćemo sa kompletnim odgovorom na krizu u narednih 48 sati“, rekao je Vučić.

Odgovor se još čeka. Kako mediji prenose, tim povodom Vučić će se oglasiti danas oko 18 časova.

Najpre, ne treba zaboraviti da Srbija ima dobre odnose i sa jednom i drugom stranom, te da u ovom momentu nije lako doći do rešenja kojem će biti zadovoljne obe strane.

Druga bitna stvar je da se u ovom momentu Srbija nalazi u društvu Belorusije, što nikako ne može biti dobra vest.

Kakve god bile okolnosti, od ovakvog „saveznika“ treba bežati. Zemlja koja prebija i hapsi ljude koji drugačije misle mora ostati izolovana.

Vremena je sve manje za Ukrajince, ali i za Srbiju koja možda ima vremena za kampanju i taktiziranje prema biračkom telu koje je okrenuto Rusiji, ali ne i za onu okrenutu EU.

Bonus video: Izveštaj reporterke Leone Šiljeg sa ulica Kijeva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare