Foto: prtscr Nova S; Đorđo Žujović

Potpredsednik Izvršnog odbora SDPS Ðorđo Žujović, navodi da očekuje da će međustranački dijalog koji se vodi oko izbornih uslova na oba koloseka, u kojima i SDPS učestvuje, rezultirati postizanjem dogovora između stranaka i ne očekuje još jedan bojkot, iako, kako kaže, veruje da postoje pojedinci koji u bojkotu vide određenu šansu.

Dogovor bi, kaže, značio da na narednim predsedničkim, gradskim, i vrlo verovatno parlamentarnim izborima učestvuju sve stranke, uključujući i one koje su bojkotovale prethodne izbore.

Na pitanje da li će SDPS ponovo biti partner sa Srpskom naprednom strankom, poručuje da svaka stranka treba da se sprema kao da na izbore izlazi sama, ali kada dođe vreme treba da razgovara sa onima sa kojima je bila i jeste u partnerskim odnosima.

„Svaka politička organizacija treba da se priprema na svoj način, sa svojim ljudima, da obilazi članove i razgovara sa građanima u tom predizbornom periodu i da onda stane i vidi sama sa sobom da li je i koliko sposobna i u kojim kapacitetima da učestvuje u izbornoj trci i onda da se na neki način dogovara“, kaže on.

Žujović na pitanje o eventulnom izostanku dogovora u dijalogu vlasti i opozicije i novom bojkotu, odgovara da nije siguran da je još jedan bojkot moguć, iako, kako kaže, veruje da postoje pojedinci koji u tom bojkotu vide određenu šansu.

„Unapred odbacivanje određenih predloga, pretnju bilo kakvim stvarima koje nisu u skladu sa političkom zdravom praksom…Ne smatram da je to dobro, pre svega za Srbiju“, rekao je Žujović.

Žujović napominje da ne bi voleo da ti razgovori skrenu u pogrešan pravac i da iza tih neuspelih pregovora, kako kaže, „imamo još jednu frustraciju određenih partija“.

Ocenjuje da bi u tom slučaju građanima bila poslata jako loša poruka „da nismo sposobni jedni sa drugima da razgovaramo“.

„Pokazalo bi se da stranke nisu sposobne da razgovaraju, ni bez evroparlamentaraca, a ni kada dođu iz EP, nisu sposobne da pokažu dostojanstvo prema svojoj zemlji koju sve stranke, bez obzira u kom se političkom „taboru“ nalazile, predstavljaju“, ocenjuje Žujović.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje da će se istovremeno sa predsedničkim i beogradskim, održati i parlamentarni izbori, Žujović kaže da lično nije toliko siguran da će oni biti raspisani.

Kaže da mu pre deluje da ih neće biti, iako je bilo najava da će biti raspisani, međutim, kako objašnjava, situacija se jako brzo menja i ono što je važilo danas, pitanje je da li će važiti u septembru, oktobru ili januaru.

Upitan da li očekuje da će buduća kampanja biti drugačija u odnosu na prethodne i da se sada ekologija prvi put nametnula kao jedna od glavnih tema, Žujović kaže da ta tema jeste podignuta na visok nivo, pre svega u Beogradu i nekim drugim gradovima Srbije, ali je, kaže, pitanje koliko će ona biti dominantna u spektru različitih ideja, ako se raspišu i parlamentarni izbori.

„Određene političke grupacije i stranke ili pokreti će na toj temi dobiti priliku da učestvuju u parlamentarnom životu grada Beograda, a vrlo verovatno i u parlamentarnom životu Srbije, mada ne verujem da će to uticati na sveokupni rezultat“, kaže Žujović.

Dobro je, kaže, da se o toj temi razgovara, a loše je ako se o toj temi razgovara na agresivan način, kao što je dobro i da postoje aktivisti koji o tome govore, ali je loše, ako u tome vide priliku za nešto drugo i da im to bude samo neka vrsta maske.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar