Foto: Arhiva Nova.rs

Dijalog oko izbornih uslova, o čemu se tu priča i kakvi se zaključci izvode, postaje prava enigma. Čak i za one koji u njemu učestvuju, ponajviše za one koji ove pregovore vode. Tako je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao da se u onom delu dijaloga koji se vodi u Skupštini Srbije, a bez učešća stranaca, daleko odmaklo i da se polako ulazi u fazu kada se može očekivati postizanje određenih dogovora. Sa druge strane, jedan od predstavnika opozicije u ovom delu dijaloga, lider Dveri Boško Obradović kaže da nisu usaglasili ništa.

Pregovori oko izbornih uslova bez stranaca vodi se u Skupštini Srbije. Glavni posrednik je Ivica Dačić, a dva puta je sastancima prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tako će biti i na sledećem sastanku koji je Dačić najavio za 2. avgust.

On je istakao da postoji visok stepen konstruktivnosti i da treći dolazak predsednika Vučića pokazuje koliko se pažnje pridaje dijalogu i koliko je vlast u dobroj veri pristupila tome. Sve u skladu sa potrebama političke stabilnosti i da se ostvari jedinstvo, kada je reč o učešću na predstojećim izborima, navodi Dačić.

Ivica Dačić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Mi smo kao radna grupa prešli sve te tačke i utvrdili šta su stavovi pojedinih političkih stranaka. Daleko smo odmakli u radu sa strankama opozicije, a tu su, ako pojednostavimo, svi sem Ðilasove, Jeremićeve i Tadićeve grupacije”, rekao je predsednik parlamenta.

Učesnik ovog koloseka dijaloga predsednik Dveri Boško Obradović, međutim, kaže da se nisu dogovorili ništa.

Bosko Obradovic Skupstina Srbije
Boško Obradović Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Na pitanje šta je tačno usaglašeno na razgovorima u Skupštini Srbije, Obradović kaže:

“U međustranačkom dijalogu u Narodnoj skupštini nije ništa usaglašeno, sem da dogovor između vlasti i opozicije mora biti postignut i primenjen najmanje šest meseci pre izbora. Ono što je pomak jeste dolazak predstavnika javnih medijskih servisa, televizija sa nacionalnom frekvencijom i najstarijih dnevnih listova na razgovor o ravnomernom tretmanu svih učesnika na budućim izborima, i to ne samo u mesec dana izborne kampanje već u sveukupnom predizbornom periodu.

Očekujemo da uskoro dobijemo njihove konkretne predloge u pisanoj formi kako će unaprediti svoje izveštavanje u vezi sa aktivnostima opozicije. Sve ostale teme od kojih zavise izborni uslovi su otvorene i o svemu se razgovaralo, od slobode medija u celini, preko izbornih procedura do finansiranja izbornih kampanja, ali odgovore vlasti na naše opozicione zahteve još uvek nismo dobili”, rekao je Obradović za Nova.s.

Kaže i da je bilo mnogo reči i obećanja, ali da za sad od toga nije realizovano ništa.

“Bilo je reči da će biti formirana posebna komisija Vlade Srbije za sređivanje Jedinstvenog biračkog spiska, u kojoj će se naći i predstavnici opozicije, kao i da će Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu naložiti svim jedinicima lokalne samouprave u Srbiji da se kancelarije mesnih zajednica i drugi javni prostori moraju besplatno i slobodno ustupiti na upotrebu svim političkim strankama prema njihovim potrebama, ali to još nije realizovano“, kaže Obradović i dodaje:

„Pošto se aktuelnoj vlasti ništa ne može verovati neophodno je da prvo vidimo šta su zaista njihovi odgovori na naše zahteve i koji je to kontrolni mehanizam kojim se sve što se dogovorimo garantuje. Razume se da nećemo pristati na bilo kakvo dalje zamajavanje i gubljenje vremena u ovim dijalozima, kao i na nekakve kozmetičke izmene kao što je to bio slučaj prošle godine. Rok za dogovor između vlasti i opozicije ističe krajem septembra jer je tada tačno šest meseci do izbora koji moraju biti krajem marta ili početkom aprila sledeće godine”, zaključuje Obradović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare