Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA/MRE

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović podržala je danas proteste žena u Iranu uz poruku da je važno da i ovde u Srbiji devojke vide šta znači borba za ženska prava i borba za slobodu.

Zorana Mihajlović je navela da nema važnije borbe od one za slobodu.

„Sve druge želje i htenja padaju pred ugroženom slobodom i pravom na život“, rekla je Mihajlović i dodala da „ne možemo da ne budemo potreseni ovim prizorima u Iranu“.

Ona je istakla da „mlade žene gube živote, samo zato što su podigle glas i zato što neko u njihovo ime misli da može da odlučuje o njihovim životima“.

„I zato, drage devojčice, devojke i žene, borimo se za svoja prava. Obrazujte se, učite škole, jer je to put ka samostalnosti i slobodi izbora. Ne dozvolite da bilo ko upravlja vašim životima , željama i snovima. Podrška ženama Irana“, poručila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Inače, koopredsednica stranke Zajedno i univerzitetska profesorka dr Biljana Stojković najavila je večeras da će u Beogradu ispred Ruskog cara u četvrtak 29. septembra sa početkom u 19 časova biti održan skup podrške ženama u Iranu.

Stojković je za portal Nova.rs navela da ne postoji veća hrabrost od ove koju vidimo, a to je „borba golim rukama za sopstvenu slobodu“.

Podsetimo, već danima se u Iranu održavaju protesti zbog smrti Mahse Amini (22), koja je preminula nakon što ju je moralna policija uhapsila zbog toga što nije nosila maramu na glavi.

****

BONUS VIDEO – Veliki protesti u Iranu zbog ubijene žene 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar