Zoran Lutovac Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da je francusko-nemački predlog sporazuma za Kosovo previše važna stvar da bi bila obavijena velom tajne, i da o njoj pregovara jedan čovek, naročito što, kako je rekao, Ustav ne predviđa tako široka ovlašćenja predsednika države.

On je na televiziji Insajder rekao da građani o francusko-nemačkom predlogu ne znaju ništa više od onoga što vide u medijima i ne znaju o čemu se pregovara sve vreme.

„Mi poslednjih deset godina ne znamo o čemu se pregovori vode, dok istovremeno, prištinski zvaničnici idu pred parlament i ponašaju se mnogo transparentnije nego vlast u Beogradu“, rekao je Lutovac i dodao da građani moraju biti upoznati sa temom i sadržajem predloga sporazuma.

Dodao je i da taj predlog izgleda kao aneks Kumanovskog sporazuma o kapitulaciji.

Na pitanje da li bi Demokratska stranka razgovarala sa vlastima o Kosovu, Lutovac je rekao da ne žele, jer ne veruju u nacionalno jedinstvo na koje poziva čovek koji je ruinirao Srbiju.

„Vučić je napisao na Instagramu da nam treba nacionalno jedinstvo, a nema nacionalnog jedinstva sa čovekom koji je pretvorio Srbiju u kleptokratiju, koji je zaštitnik kriminala i svega lošeg u Srbiji“, rekao je Lutovac.

Lider DS-a dodao je da je Vučić taj koji marginalizuje opoziciju, te da mu zato nije jasno zašto bi ih sada pitao za mišljenje.

Lutovac je takođe rekao da nema potrebe da Demokratska stranka u bilo čemu podrži aktuelnu vlast.

„Naš stav je sledeći – ne može vlast koja ne poštuje zakone da donese dobre zakone, a čak iako donese dobar zakon, oni ga neće poštovati, tako da nema smisla“, rekao je Lutovac.

***

BONUS VIDEO – Šta su realni dometi ZSO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare