Slaviša Orlović i Zoran Anđelković Foto:Nova S

Gosti večerašnje emsije "Među nama" bili su Zoran Anđelković iz Socijalističke partije Srbije i Slaviša Orlović sa Fakulteta političkih nauka.

Rada Đurić na samom početku emisije rekla je da SPS ostaje u Skupštini Srbije, a Anđelkovića je odmah upitala, da li su socijalisti večti pobednici, te dodala da nakon jučerašnjih izbora SPS ima 33 mandata, dok Srpska napredna stranka ima 192 mandata.

„Koliko ko ima to je, naravno, stvar građana Srbije. Socijalistička partija Srbije je ostvarila onaj cilj koji je imala i kada su izbori raspisani. Da pokaže svoju žilavost i otpornost, da tako kažem, i da zadobije podršku građana Srbije u onoj meri, koliko građani ocenjuju šta smo urdili. Mislim da je ovo dobar rezultat, imajući u vidu kako su prošli mnogi na ovoj političkoj sceni. Socijalistička partija Srbije, nije ni na jednim izborima preskočila da ne uđe u Parlament. Znači, u svim izborima, i saveznim i republičkim, je bila prisutna, dobijala poverenje građana, čak i u onim najtežim vremenima posle 2000. godine. Naravno da u zavisnosti od snage i orgaizacije na terenu, od opštine do opštine, su i velike razlike u broju glasova“, rekao je Anđelković i dodao da je broj glasova građana manji u odnosu na prethodne izbore.

Rada Đurić Orlovića je upitala da li je Socijalistička parija Srbije jedina partija koja ima neku ideju, ili je to partija koja stoji postojano, koja se, kako je rekla, i u ovoj kampanji pozivala na Josipa Broza Tita.

„Ako se pogleda iz perspektive 30 godina iz višepartizma u Srbiji, to je partija kontinuiteta, ne samo u tom periodu, nego i naslednica Saveza komunista od kojih je inicijalno nasledila kadrove, imovinu, zgrade i ideju dobrim delom, iako se prepakovalo ujedinjenjem Socijalističkom savezom radnog naroda. S druge strane, to je bila dominantna stranka devedesetih godina, koja je sve vreme bila dominantna na vlasti. Sve vreme je imala predsednika republike, imala je predsednika vlade, predsednika parlamenta i sve ključne resore u vladi. Osim posle prvih višepartijskih izbora, koji su bili po većinskom izbornom sistemu, kada je sama formirala jednu partijsku vladu. SPS ima infrastrukturu, ona ima malo starije biračko telo, što je pokazalo da se s vremena na vreme obraća onima koji imaju lepša sećanja na to vreme Jugoslavije i Tita, kada ta ideja radi. Nekada je bilo i kada ta ideja nije bila baš popularna“, rekao je Orlović.

O čemu su još Zoran Anđelković i Slaviša Orlović razgovarali sa Radom Đurić, pogledajte u video snimku:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar