Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Filip Krainčanić/Nova.rs/EPA PHOTO EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Tokom sednice Skupštine Srbije povela se debata da li je predsednik Srbije Alekandar Vučić, u vreme dok je bio opozicionar i član Srpske radikalne stranke, rekao da se napio od sreće kad je ubijen premijer Zoran Đinđić. Prema rečima Đinđićevog bliskog saradnika i nekadašnjeg saveznog ministra policije, Zorana Živkovića, sporna Vučićeva izjava bila prisutna u tom periodu i da je on nikada nije demantovao.

Pranje biografije Aleksandra Vučić počelo je istog trenutka kad je rešio da skine bedž i majicu sa likom Vojislava Šešelja. Upotreba varikine pojačana je nakon formalnog napuštanja radikala i prelaska u SNS, pa tako danas na pretraživaču Gugl postoji mali broj izjava iz doba kad je kao veoma aktivni opozicionar Vučić raspaljivao maštu narodu sa pričom o Velikoj Srbiji i granici Karlobag-Karlovac-Ogulin-Virovitica.

Izjava koja, međutim, nije uklonjena sa interenata, a još gore ni sećanja javnosti koja svedoče u kakvom je raspoloženju Vučić dočekao ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

„Napio sam se samo tri puta u životu, prvi put kada je Zvezda postala prvak Evrope, drugi put kada je ubijen Slavko Ćuruvija, a treći put kada su ubili Zorana Đinđića“, rekao je on.

Pročitajte još...

Prema rečima Zorana Živkovića, Vučić nije demantovao ovu izjavu kad se pojavila u javnosti.

„Bar ja nisam primetio da je ta izjava demantovana, tako da je smatram tačnom“, kaže naš sagovornik.

On se osvrnuo i na Vučićevu tezu da je sporna izjava izvučena iz njegovih prisluškivanih razgovora sa Vojislavom Šešeljem.

„Ja se nikada nisam ni napio, niti sam se radovao tome. Ja za ovo imam dokaz. Prisluškivan sam, moj razgovor sa Vojislavom Šešeljem je prisluškivan. On me je pozvao iz Haga i rekao je: ‘Šta se to desilo, kako se to desilo? Čuo sam… Pitao me je zašto si ti nadrndan i tužan’. Rekao sam mu da ne znam što me to pita, čovek je mrtav. Sve to ima zabeležno i sačuvano u spisima naše Udbe. Srećom pa imam i dokaz kakvi su lažovi. Prisluškivali su me,naravno, jer su razgovore iz Haga vodili kao razgovore sa ekstremistom. Tobož me nisu prisluškivali direktno, nego su me pecali. Dakle, i taj razgovor stoji u arhivama BIA i da znate da opet lažete“, rekao je Vučić poslanicima.

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Živković objašnjava da su mnogi bili prisluškivani, ali da savezna policija to nije radila.

„To je radio resor državne bezbednosti. Mnogi su bili prisluškivani. I sam sam bio odn 1996. do 2000. godine pod redovnom prismotrom. S druge strane, mene nije interesovalo šta lupeta neko iz opozicije. Ako je nešto bilo protivzakonito, to je bio posao za tužioca. Ništa pametno nije moglo da se čuje od njih“, kaže naš sagovornik.

Ne može Vučić da se poredi sa Đinđićem

Živković kaže da Vučić ne može ništa da nauči od Zorana Đinđića i ističe da je važno sa kojom namernom nešto radite.

„Pitanje je da li radite nešto dobro za opšte dobro ili to radite iz svojih potreba. Tako da nikakvo poređenje između Đinđića i Vučića nije moguće. Osnovno pitanje je da li lažete narod ili govorite istinu. Ako govorite istinu, onda niste popularni i onda može da vam se desi svašta, ali samo na taj način možete da unapredite državu. Zoran je primer za sve to. Što se tiče Vučića, cela njegova karijera je sastavljena od laži – nekad laže sebe, nekad svoje okruženje, a nekad celu naciju“, kaže Živković.

Zoran Đinđić Foto: EPA/SASA STANKOVICEPA

Naš sagovornik se osvrnuo i na to što je Vučiću u pomoć priskočio bivši saradnik Zorana Đinđića i nekadašnji zamenik gradonačelnika, Goran Vesić. Podsetimo, Vesić je tvrdio da se Vučić nije radovao ubistvu premijera, da je reč o sramnim napadima opozicije, te da je mnogo bolje upućen od svih šta se tih dana, te 2003. godine, dešavalo.

„Vesić i Vučić su bili kolege sa fakulteta i možda su bili prijatelji i tačno je da je Vesić dugo vremena bio veoma blizu Zoranu. Njegov prvi posao je bio savetnik saveznog ministra unutrašnjih poslova, dakle bio je moj savetnik. To je Vesićev prvi pečat u radnoj knjižici. Ipak, treba znati da je on bi tehničko lice i nikako nije mogao da utiče na bilo koju političku odluku, već je bio tu da sprovodi neke stvari koje su bile u nivou njegovog intelekta“, zaključuje Živković.

BONUS VIDEO: Udarac za Vučića u Skupštini: Vi ste se napili od sreće kad je ubijen Đinđić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar