Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Najodgovorniji za katastrofalnu urbanističku i ekološku situaciju na Novom Beogradu je dogogodišnji aktuelni predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, piše u saopštenju Združenih inicijativa i pokreta. Zato, kako kažu, nisu iznenađeni njegovom odlukom da pristupi SNS.

„Jasno nam je da je osetan gubitak građanske podrške koju Šapić doživljava, uticao na njegovu odluku da se i zvanično spoji sa Srpskom naprednom strankom i to, uprkos mnogim negirajućim izjavama da se tako nešto može desiti. Ovaj oportunistički potez za novobeograđane nije iznenađenje. Jer upravo je ovaj dugogodišnji predsednik opštine Novi Beograd omogućio seču drveća na Ušću kao pripremu za projekat Gondole i plan seče platana u Omladinskih brigada kao priprema za izgradnju garaže i novog mosta koji žitelji Bloka 70/70a ne žele“, piše u saopštenju.

Kako dodaju, Novobeograđani zameraju Šapiću i što za devet godina nije ništa uradio da unapredi kvalitet života u blokovima.

„Hroničnim odsustvom inicijative, nezainteresovanošću i nedostatkom veštine, potpuno otuđen od populacije čije interese predstavlja, Aleksandar Šapić je pustio blokove da mirno propadaju. Nekada progresivne urbane celine, blokovi su sada postali rasadnik otpada, nagomilanih komunalnih i infrastrukturnih problema i poligon eksploatacije zelenih i vodnih površina. Šapić nije investirao javni novac u održivi razvoj blokova, nije gradio ustanove kulture neophodne za intelektualni i društveni razvoj zajednice, niti je pružio mogućnost građanima da se povežu sa političkim predstavnicima na nivou mesnih zajednica i uključe u proces odlučivanja o lokalnim prioritetima“.

Kao najproblematičnije Šapićevo delo smatraju „dozvoljavanje gigantksim splavovima uzurpaciju novobeogradskog keja i kriminalno podrivanje Savskog nasipa koje dovodi u opasnost od poplave čitav Novi Beograd“.

„Sporan je njegov prećutni pristanak na divlju i kriminalnu izgradnju funkcionerskog vikend naselja uz levu obale Save, čime ne samo da se ugrožava nasip, da se krčenjem šuma dodatno smanjuje bedem odbrane od poplava, već i dugogodišnja ćutnja da se na potezu vodozahvata izgrade septičke jame tik uz reni bunare. U prevodu, ovaj političar je zaslužan što jedna šačica njemu bitnih ljudi vrši nuždu baš tamo odakle se Beograđani snabdevaju vodom. Verujemo da možda i ne postoji slikovitiji primer bahatosti i prezira spram sopstvenih građana od ove“, zaključuju u saopštenju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare