Maja Popović i Emanuel Žiofre
Maja Popović i Emanuel Žiofre Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO PRAVDE/ SARA MILIC

Ministarka pravde Maja Popović razgovarala je sa ambasadorom i šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom o realizaciji aktivnosti iz Revidiranog akcionog plana za Poglavlje 23, a posebno o radu na setu pravosudnih zakona koje je potrebno doneti radi usklađivanja sa nedavno usvojenim promenama Ustava, saopštilo je danas Ministarstvo.

Ministarka Popović izrazila je zahvalnost EU na podršci koju godinama pruža Ministarstvu pravde u pogledu jačanja kapaciteta ne samo Ministarstva, već i svih institucija nadležnih za sprovođenje aktivnosti iz tog akcionog plana.

Tema sastanka bilo je i unapređenje saradnje posredstvom buduće projektne podrške.

Ambasador Žiofre je čestitao Srbiji na ustavnim reformama i izrazio nadu za daljom pravovremenom i efikasnom primenom i usklađivanjem relevantnog zakonodavstva, u bliskoj saradnji sa Venecijanskom komisijom i inkluzivnim procesom konsultacija sa zainteresovanim stranama.

Ambasador je ponovio da, pored reformi pravosuđa, EU podstiče Srbiju da ubrza reforme u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On je dodao da su vladavina prava i nezavisnost sudstva izuzetno važni za Srbiju i njen proces pristupanja i ponovio da će EU nastaviti da pruža podršku Srbiji na tom putu, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Ivica Dačić proglašava ustavne promene

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar