Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov ocenio je da je nedavno sudelovanje predstavnika srpske zajednice u Hrvatskoj na obeležavanju 25. godišnjice "Oluje", "istorijski iskorak" u odnosima državnih organa Hrvatske i srpske zajednice u toj zemlji kada su u pitanju događaji iz 1990-ih.

To je, kako smatra, posledica, s jedne strane, „uznapredovalih procesa u politikama suočavanja s prošlošću u Hrvatskoj, a s druge strane, „odgovornosti političkih elita hrvatskog i srpskog naroda u Hrvatskoj“.

Žigmanov je dodao da su one iskazale spremnost da se „traumatično istorijsko nasleđe počne razrešavati na obostrano zadovoljstvo, a radi bolje budućnosti“.

PROČITAJTE JOŠ...

„I to je ono što je dobro za hrvatsko društvo u celini i za budućnost hrvatsko-srpskih odnosa u Republici Hrvatskoj. Voleo bih u gestama o kojima govorim videti i nekakve promene u odnosima između Republike Srbije i Republike Hrvatske“, istakao je Žigmanov za Glas Slavonije.

On je takođe kazao da se „moglo primetiti“ da deo vladajućih struktura u Srbiji, pomenuvši ministre spoljnih poslova i odbrane Ivicu Dačića i Aleksandra Vulina, nije gledao „s odobravanjem“ odlazak potpredsednika hrvatske Vlade i predstavnika Srba u Hrvatskoj Borisa Miloševića u Knin.

Prema rečima Žigmanova, potezu Miloševića se (sa tih adresa) vrlo oštro prigovaralo, na način da se, kako je naveo, „čak hoće mešati u unutrašnje političke odnose u susednoj suverenoj državi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar