Tomislav Žigmanov
Foto: N1

Tomislav Žigmanov ostaje na celu Demokratskog saveza Hrvata (DSHV) u Vojvodini, odluceno je sinoć na izbornoj skupštini stranke.

Žigmanov je bio jedini kandidat za predsednika stranke, a na izbornoj skupštini koja je održana u backom selu Tavankut podržalo ga je 135 od 144 predstavnika DSHV iz cele Vojvodine, prenosi Hina.

U programskoj platformi pod nazivom „Za dostojanstvo i ravnopravnost Hrvata u Srbiji“ Žigmanov je naveo da će nastaviti da se zalaže za njihovo pravo na učešće u procesima donošenja odluka, što podrazumeva uvodenje instituta zajamčenih mandata u predstavnickim telima Srbije, na svim nivoima vlasti.

Žigmanov je u izlaganju ocenio da domicilna država prema hrvatskoj manjini ne ispunjava obavezu o osiguravanju zajamčenih mesta, pre svega u Skupštini Srbije.

Najavio je da će nastaviti da se bori za jednake mogućnosti učestvovanja u javnom životu, obrazovanju, kulturi, informisanju i službenoj upotrebi hrvatskog jezika i zapošljavanja u državnim i javnim institucijama.

Žigmanov je dodao da je, i pored brojnih otvorenih problema, rukovodstvo DSHV uspelo da ostvariti značajne rezulatte – dobijeno je vlasništvo nad rodnom kućom bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, prostor za hrvatska udruženja u Beogradu, otvoren Lektorat za hrvatski jezik u Novom Sadu i počela je izgradnja Hrvatske kuće u Subotici.

Naveo je kako je to postignuto zahvaljujuci saradnji sa hrvatskom Vladom, odnosno s premijerom Andrejom Plenkovicem, hrvatskim županijama i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

DSHV je osnovan 15. jula 1990. godine na osnivačkoj skupštini u Subotici, kao politička stranka u kojoj se, kako je tada navedenom, „oblikuju, izražavaju i zastupaju kolektivni interesi Hrvata u Vojvodini radi ostvarivanja političkih, kulturnih, ekonomskih i drugih ciljeva“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)