Foto: FoNet

Predsednik SAD Donald Tramp je, povezujući Kosovo i Bliski istok, dva konflikta koji su sami po sebi dovoljno komplikovani, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija zloupotrebio za svoje ciljeve i okrenuo ih protiv zajedničke bliskoistočne politike Evropske unije, ocenjuju dnevni listovi na nemačkom jeziku.

Švajcarski Tagesancajger (Tagesanzeiger) u komentaru pod nazivom „Srbija i Kosovo sele ambasade – Dobitnik Trampovog balkanskog samita se zove Izrael“, podseća da velika većina država svoja diplomatska predstavništva ima u Tel Avivu, pošto ne žele da priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela sve dok se ne reši spor sa Palestincima, koji Istočni Jerusalim vide kao prestonicu svoje buduće države.

Navodeći da su SAD pod Trampovom administracijom 2018. godine preselile ambasadu u Jerusalim, list piše da je njihov primer „do sada sledila samo Gvatemala, a Srbija i Kosovo postaju države broj tri i četiri“.

Tagesancajger navodi da je srpski predsednik Vučić bio potpuno zatečen kada je Tramp obznanio deo sporazuma koji se odnosi na preseljenje ambasade Srbije u Jerusalim i da je, kako pokazuju i snimci iz Bele kuće, iritirano prelistavao po svojim papirima.

Foto:Foto:EPA-EFE/TASOS KATOPODIS , Arhiva

„Vučić zna da se to protivi stavovima EU. Ali on je i poznat po svojoj politici klatna, koja se približava čas Briselu, čas Vašingtonu, Moskvi ili Pekingu“, piše švajcarski dnevnik, a prenosi portal EURAKTIV Srbija.

List piše da za Vučića „ipak ostaju otvorena jedna sporedna vrata“. „Srbija u Jerusalimu treba prvo da otvori trgovinsko predstavništvo. Ambasada treba da sledi tek sredinom sledeće godine. Do tada bi Tramp mogao da ode sa funkcije, a Vučić bi, pozivajući se na otpor iz EU, mogao da se povuče“, piše dnevnik.

Kada je reč o Kosovu, dnevnik podseća da se ono godinama trudilo da pridobije priznanje Izraela, što su izraelske vlasti odbijale pozivajući se na dobre odnose sa Srbijom.

„Međutim, Izrael se verovatno pribojavao i da bi priznavanjem Kosova stvorio presedan na koji bi druge države mogle da se pozovu prilikom priznavanja Palestine“, konstatuje Tagesancajger.

Nemački dnevnik Zidojče cajtung (Sueddeutsche Zeitung) piše da je Donald Tramp, uključujući  u ekonomski sporazum Beograda i Kosova i bliskoistočni aspekt, učinio uslugu izraelskoj vladi, i sebe samog ponovo vratio u središte predizborne kampanje.

„Ali predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Avdulahu Hotiju sigurno nije učinio uslugu time što ih je s leđa gurnuo u minsko polje“, piše dnevnik.

jutarnji porgram probudi se
Foto: FoNet

„Štaviše, on je dvojicu balkanskih političara, koji svoje zemlje žele da uvedu u Evropsku uniju, iskoristio za svoje potrebe i naveo ih da miniraju politiku EU na Bliskom istoku. Trampova politika ‘dilova’ pokazala se još jednom kao proizvoljna i razjedinjavajuća. Mehanizmi koji možda funkcionišu u poslovnom svetu, u politici mogu da budu opasni“, konstatuje minhenski dnevnik.

I bečki Kurir (Kurier) piše da se u sporazumu Srbije i Kosova, „za koji stučnjaci kažu da je dosta maglovit, našla i jedna precizna odredba koja sa Kosovom zapravo ima jako malo veze“.

Austrijski dnevnik takođe ukazuje da je predsednik Srbije u trenutku kada je Tramp govorio o odnosima sa Izraelom bio „vidno zbunjen i hektično prelistavao po svom ugovoru, što je detaljno dokumentovano u televizijskim izveštajima“.

„Tačka sporazuma koja se odnosi na Izrael bila je poprilično iznenađenje za Srbiju, koja želi što pre u EU. A tamo još nijedna država nije ozbiljno razmišljala da se odazove pozivu SAD i Izraela i preseli ambasadu u Jerusalim. To je isuviše osetljiva stvar. Konačno, status Jerusalima jedan je od glavnih predmeta svađe u bliskoistočnom sukobu“, zaključuje Kurir.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar