Marko Vidojković, Nenad Kulačin Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nevladina organizacija Žene u crnom zatražila je od državnih institucija da zaštite autore podkasta "Dobar, loš, zao" Marka Vidojkovića i Nenada Kulačina, i članove njihovih porodica od pretnji koje dobijaju u poslednje vreme, po oceni te organizacije inspirisanih od najviših predstavnika vlasti i funkcionera vladajuće stranke.

Ta organizacija je navela da su autori satiričnog podkasta „Dobar, loš, zao“ na portalu Nova.rs, već dugo obeleženi kao arhi-neprijatelji države i naroda.

To se naročito ubrzalo nakon što je Vidojković u programu opsovao predsednika Srbije Aleksandra Vučića, posle čega je dobio pretnje smrću, a Kulačinova majka je verbalno napadnuta u Boru.

„Kako je moguće da jedan dinamičan i provokativan humor dvojice novinara, postane toliko ‘opasan’, zašto i kome? Videli smo i čuli ko se sve osetio pogođenim, naročito zadnjih meseci. Vidojković i Kulačin su napadani i javno i tajno, upućene su im i pretnje smrću, sa sve eksplicitnim opisima. Ne samo oni, već i njihove porodice mete su osvetničkog besa“, navodi se.

Žene u crnom smatraju da su državni organi i javnosti upoznati sa tim progonom, ali da je tužilaštvo jednu krivičnu prijavu odbacilo kao neosnovanu, a za ostale još nema odgovor.

„Iako su, nedavno, zaštitu za Vidojkovića i Kulačina tražili i srpski PEN, Reporteri bez granica, Safe journalists, domaća novinarska udruženja, nikakva im zaštita nije pružena ni verbalno ni institucionalno. Naprotiv, oni su izgleda ubačeni u arenu beskrupulozne borbe koju vlast u Srbiji vodi protiv slobodnog mišljenja, a sada i protiv satire i humora koji su uvek subverzivni i moćnima neprijatni, a građanstvu ukazuju na put koji vodi u slobodu i promene“, dodaje se.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare