Nebojša Zelenović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

"Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je u tišini poziv zainteresovanoj javnosti da dostavi svoje mišljenje u roku od 15 dana o projektu Rio Tinta u dolini Jadra i njegovom uticaju na životnu sredinu. Ovo je prvi formalni korak u kom zajednička borba može da da konkretne rezultate i pozivam sve da se uključe i pošalju svoje primedbe i zahteve. Sad je vreme za akciju", saopštio je danas Nebojša Zelenović, predsednik stranke Zajedno za Srbiju i koordinator Otvorene građanske platforme Akcija.

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je 5. jula „obaveštenje o podnetom zahtevu za određivanje obima i sadržaja Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta podzemne eksploatacije ležišta litijuma i bora „Jadar“ i na kraju obaveštenja pozvalo zainteresovanu javnost da u roku od 15 dana dostave mišljenje.

Pročitajte još...

„Iako se u prethodnom periodu dosta govorilo o ovom projektu, ovo je prva prilika da se građani, aktivisti, stručna javnost i organizacije direktno uključe u donošenje odluka u vezi sa ovim projektom i da svojim komentarima ukažu na štetnost njegove realizacije i potencijalne negativne efekte na životnu sredinu i zdravlje građana“, kazao je Nebojša Zelenović.

On je je dodao da objavljivanje poziva u tišini nije odlika transparentnosti.

„Ostavljen je minumalni zakonski rok, a poziv je objavljen u tišini što nije odlika kompanija koje poštuju načela transparentnosti i uključivanja građana, kakvom se predstavlja Rio Tinto“, rekao je Nebojša Zelenović i pozvao sve da se iskoriste svoje zakonsko pravo da dostave Ministarstvu mišljenje i tako se formalno uključe u borbu.

BONUS VIDEO: Vučić i Jeremić u klinču

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar