Nebojša Zelenović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kopredsednik stranke Zejedno Nebojša Zelenović rekao je danas u Skupštini Srbije da poslanički klub te stranke neće podržati izveštaj o pregovorima Beograda s Prištinom koji je na dnevnom redu današnjeg plenarne sednice, te ukazao da je osnovno pitanje o čemu pregovora predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je tokom skupštinske raprave kazao da je poznato sve osim toga, i pitao Vučića da li pregovora o uspostavljanju demiliratizacije na Kosovu i obezbeđivanju bezbednosti i mira.

Pitao ga je i da li će to o čemu pregovora voditi do mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, i da li, kako je kazao, vodi i do mira i stabilnosti i u Bosni i Hercegovini.

Zelenović je pitao predsednika Srbije da li je u tome što pregovora jasno, sigurno i oročeno članstvo Srbije u EU.

Kazao je da stranka Zajedno, dok ne dobije odgovore na ta pitanja, ne može da prihvati izveštaj koji je u parlamentu podneo Vučić.

Vučić je odgovorio da je interes Srbije put u EU, te dodao da postoje i drugi nacionalni interesi poput Kosova, i očuvanja dorbih odnosa s Kinom i Rusjom.

Kazao je da u „francusko nemačkom predlogu“ postoji jedna tačka o investicijama i jačoj podršci EU za Srbiju, te dodao da mu strani zvaničnici nisu precizno odgovorili na pitanje o članstvu Srbije u EU.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nemamo štap i šatgarepu, imamo samo štap i to su teške stvari, ali neću ništa da krijem od naroda“, kazao je Vučić.

Rekao je i da je danas prvi put neko u Srbiji u istom kontekstu pomenuo Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, i ocenio da neka međunarodna konferencije o tome ne bi bila dobra za Srbiju.

Kazao je da je spreman da razgovora sa Zelenovićem, „bilo javno ili tajno“ i o tome, i ocenio da lider Zajedno može bolje vidi neke stvari.

Rekao je i da sve detalje o pregovorima sa stranim zvaničnicima ne može da iznosi u javnost, jer, kako je dodao, „s čim bismo onda pregovarali“.

Ponovio je da je protiv članstva Srbije u NATO ali da je, kako je kazao, za saradanju i dobre odnose s Alijansom i Kforom na Kosovu i ocenio da je Kfor dobro reagovao tokom poslednjih kriza na severu Kosova.

BONUS VIDEO: Vučić optužio opoziciju da su kriminalci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar