Nebojša Zelenović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića i niz stranaka, udruženja i grupa građana iz 60 gradova i opština u Srbiji u subotu će osnovati Otvorenu građansku platformu "Akciju".

Kako je saopšteno, reč je o organizacijama koje su se okupile oko programa „Zeleni odgovor za Srbiju“ koji će takođe biti predstavljen u subotu.

„Cilj ‘Akcije’ i srž programa zbog kog će biti osnovana je odbrana demokratskih vrednosti, suprotstavljanje autoritarizmu, populizmu i nepravdi, sa konkretnim programom ekonomskog i socijalnog razvoja, zasnovanom na održivom razvoju i zelenoj cirkularnoj ekonomiji, a na temelju solidarnosti i odgovornosti prema javnom interesu“, piše u saopštenju ZZS.

Nebojša Zelenović je pre desetak dana najavio da će 5. juna startovati građanska platforma koju za sada čini 28 različitih organizacija, a kojoj mogu pristupiti „sve one organizacije koje dele vrednosti iz programa ‘Zeleni dogovor za Srbiju'“. On je tza N1 rekao da su njima u fokusu zelene politike i da je u pitanju jedna progresivna ideja.

Zelenović je tada izjavio i da se zalažu za to da ekonomija bude cirkularna, a ne linearna, da se ublaže nejednakosti, da se stvori prilika za nove, zelene poslove, kvalitetnije obrazovanje i lečenje.

„Suština programa je da sve što radimo – radimo zajedno sa građanima, taj princip direktne demokratije smo već pokušali ranije u Šapcu… Hoćemo da građani izaberu svoje predstavnike neposredno, hoćemo da ti predstavnici budu odgovorni građanima i da uspostavimo ono što je najveći problem ovde – a to je bazično poverenje“, istakao je Zelenović. Ističe da se ne bore samo za ekološka pitanja.

Na pitanje da li će zajedno nastupati na parlamentarnim izborima, on je naveo da je to grupacija koja se priprema za te izbore, a da su sa drugim partnerima u opoziciji radili na platformi za pregovore.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare