Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zajedno za Srbiju i Ne davimo Beograd predložili su model saradnje i koordinacije opozicionim strankama.

„Smatramo da postoji širok politički prostor za saradnju i zajedničko delovanje koje bi davalo rezultate, a ne bi iscrpljivalo opozicione grupacije u besplodnim raspravama i iscrpljujućim i zamornim međusobnim borbama. Smatramo da put do pobede vodi sledećim koracima“, navodi se u saopštenju koje su potpisale ove opozicione stranke.

Zajedno za Srbiju i Ne davimo Beograd kažu da je najpre neophodno da se ove političke opcije ne napadaju:

„Opozicione stranke i organizacije će se u javnim nastupima i političkom delovanju ophoditi sa međusobnim uvažavanjem i na fer način, bez optuživanja, iznošenja negativnih kvalifikacija, diskvalifikacija, širenja lažnih informacija o nekoj od stranaka i organizacija i izvrtanja smisla onoga što neka strana javno iznese u izjavama ili predlogu programa i politika“, naveli su oni.

Eventualna saradnja predviđa i zajedničku kontrolu izbornog procesa (ukoliko se odluče na izlazak), kao i zajedničku kampanju za izlazak na izbore.

„U slučaju odluke o izlasku na izbore, opozicione stranke i organizacije će sarađivati u sprečavanju izbornih nepravilnosti i kontroli izbora. Saradnja uključuje koordinaciju u pogledu raspoređivanja kontrolora na izborna mesta, dogovor o formiranju zajedničkih tela za zaštitu biračkog prava, dogovor o pravnoj saradnji i drugim akcijama vezanim za sprečavanje izbornih prevara i manipulacija.Postoji trend smanjivanja izlaska na izbore tokom izbornih ciklusa i izborne apatije, posebno opozicionih birača. Stoga je važno, u saradnji sa medijima i nevladinim organizacijama, upotrebiti resurse za organizovanje kampanje za izlazak na izbore birača, nezavisno od toga za koju opozicionu opciju glasaju. Ovo je posebno važno u kontekstu bojkota prethodnih izbora“, kažu dalje.

Pored ovih predloga, Ne davimo Beograd i Zajedno za Srbiju navode da je potrebno formirati „programske i ideološki bliske platforme“.

„Formiranje programski i ideološko bliskih izbornih platformi i preizbornih savezu u kojima će učestvovati organizacija koje jedna sa drugom mogu i žele da rade, ostvarujući sinergiju zajedničkog delovanja. Na ovaj način prevazići će se konstantne podele i sukobi koji nastaju imperativom saradnje programski nespojivih organizacija. Pri ovome će se voditi računa da nijedna lista ne ostane ispod cenzusa i o mogućnosti produktivne saradnje stranaka i organizacija. U slučaju izborne pobede nad autoritarnim režimom, organizacije potpisnice će svoju podršku za izbor premijera/ke i/ili gradonačelnika/ce dati organizaciji sa najvećim brojem glasova na republičkim, odnosno gradskim izborima. Na ovaj način uvažiće se i poštovati izborni rezultat one platforme koja dobije najveće poverenje građana“, poručuju iz dve opozicione opcije.

Poručuju da se isključuje bilo kakva mogućnost koalicija sa SNS i SPS, te da će potpisnice eventualnog sporazuma dogovoriti zajedničkog kandidata za predsedničke izbore.

„Isključuje se bilo kakva mogućnost koalicija, davanja prećutne ili manjinske podrške i saradnja sa vladajućim stankama (SNS i SPS) i saradnja sa onim organizacijama koje otvoreno podržavaju vladajuću politiku ili učestvuju u pljačkanju države, uništavanju javnih resursa i obmanjivanju javnosti. Dogovaranje oko zajedničkog kandidata/kandidatkinje za predsedničke izbore. Potpisnice ovog sporazuma će učestvovati u dogovaranju oko zajedničkog kandidata/kandidatkinje za predsedničke izbore, a u slučaju uspešnog dogovora daće otvorenu i iskrenu podršku zajedničkom kandidatu/kandidatkinji“, rekli su i zaključuju da ovom sporazumu mogu pristupiti stranke i organizacije koje su u svom delovanju pokazale privrženost demokratskim vrednostima i bile postojana opozicija vladajućem režimu i štetnim politikama koje vodi.

 

Bonus video: Nebojša Zelenović o otkazima u fabrici Yazaki

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar