Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Baš da vidim da dođu i pokušaju da uvedu prinudnu upravu u Šabac. To je jedna velika laž i manipulacija naprednjaka, za koju nema nikakvog osnova, izbori još nisu završeni i ja sam apsolutno siguran da ćemo nakon ponovljenog glasanja na 27 izbornih mesta odneti pobedu", kaže gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović za Nova. rs, reagujući na najavu predsednika Izvršnog odbora SNS Darka Glišića da će u ovom gradu biti uvedena prinudna uprava.

Izbori u Šapcu još nisu gotovi. Zbog potvrđenih neregularnosti, Ustavni sud doneo je odluku da se izbori ponove na 27 izbornih mesta. Ponavljanje izbora odloženo je do trenutka kada bude procenjeno da je epidemija korona virusa u ovom gradu zaustavljena i da je za građane bezbedno da izađu na biračka mesta.

Ovakva odluka gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića u taboru naprednjaka dočekana je na nož, uz objašnjenje da se na ovaj način izbegava sprovođenje volje građana, koji su prema njihovom uveravanju javnosti glasali za smenu Zelenovića.

Govoreći o dešavanjima u Šapcu, Glišić je nedavno u intervjuu za Politiku rekao da „odlazeći gradonačelnik Nebojša Zelenović ne može da se rastane sa foteljom“.

Foto:Nemanja Jovanović

„Ukoliko budu odbijali da ponove izbore na ovih 27 (biračkih) mesta, ne isključujem mogućnost prinudne uprave. Malim diktatorima iz Šapca neće biti dozvoljeno da se igraju narodnom voljom“, rekao je Glišić.

Zelenović smatra da za ovako nešto ne postoji nikakav zakonski osnov.

Pobedićemo i koronu i SNS 

„Ovo su laži SNS sa kakvima se borimo šest godina unazad. Trenutno se borimo sa epidemijom, a uporedo i sa ovakvim manipulacijama. Pobedićemo epidemiju, ali i SNS, u to sam uveren“, kaže Zelenović za Nova.rs.

Govoreći o eventualnom terminu kada bi mogli da očekujemo ponavljanje izbora u Šapcu, aktuelni gradonačelnik kaže:

„Prvo je Vučić govorio da u Šapcu nema razloga za uvođenje vanredne situacije, a onda je rekao da smo sa njenim uvođenjem zakasnili. Istina je da je stanje sa koronom širom Srbije bilo posledica isključivo izbora i predizborne kampanje. Zahvaljujući sistemskoj borbi za suzbijanje virusa u Šapcu imamo očigledan napredak i nazire se kraj. Izbore jedva čekam, jer će to značiti da smo pobedili epidemiju i da će građani biti sigurni kada budu izlazili na birališta. U ovom trenutku nezahvalno je davati prognoze, ali uveren sam da ćemo moći da ih održimo za nedelju ili dve dana“, tvrdi Zelenović.

Svaki glas presudan 

Kada je reč o izbornim rezultatima u Šapcu, velika većina građana Srbije nema ni najblažu predstavu o tome kakav je odnos snaga. Naprednjaci su proglasili pobedu odmah nakon održavanja izbora, međutim nakon prigovora Zelenovića i ustanovljenih ozbiljnih manipulacija u vezi samog izbornog procesa, 30.000 građana Šapca ponovo će izaći na izborna mesta. Svaki od tih 30.000 glasova odlučivaće o sudbini grada.

„Izbori su pokradeni na svih 100 izbornih mesta, Ustavni sud je priznao samo ovih 27. Čak i da se uzimaju u obzir ovi pokradeni rezultati, SNS sa jedne i svi ostali sa druge strane, trenutno su u egalu. Dakle, 64.000 ljudi je izašlo na izbore, od toga je oko 30.000 glasalo za SNS, a oko 32.000 za sve ostale, dakle protiv njih. Na ponovljenim izborima praktično krećemo od nule, tako da je svaki glas Šapčana podjednako važan“, objašnjava Zelenović.

Nebojša Zelenović Foto:Nova S

Idemo do Strazbura

U ovu poslednju trku gradonačelnik Šapca ulazi siguran u pobedu.

„Uveren sam u pobedu i u ovakvim okolnostima i bez ikakve pomoći. Obavestili smo i sud i tužilaštvo o raznim manipulacijama naprednjaka. Ceo Šabac zna da je 300 kriminalaca podmićivalo, pretilo i prisiljavalo ljude da glasaju za njih. Imamo dokaze, poslati su na prave adrese, ako nadležni ne budu reagovali, teraćemo ovo sve do Strazbura. Nećemo odustati“, zaključuje Zelenović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare