Zekić odgovara Borku Stefanoviću: Bahato izigravaš žrtvu

Politika 21. sep. 202020:49 > 23:15
Podeli:
Foto: Nemanja Jovanović

Olivera Zekić, do skoro članica Regulatornog tela za elektronske medije (REM), reagovala je na tekst objavljen na Nova.rs, pod naslovom "Stefanović: Ovo je istina o Miladinu Kovačeviću", a njen odgovor prenosimo u celosti.

„Zašto je Nova.rs odlučila da brani Borka Stefanovića, ne znam, niti me zanima, nemam nameru da se mešam u bilo čiju uređivačku politiku.

S druge strane, jako me zanima zašto me niko iz Nove.rs nije kontaktirao i pitao šta mislim o tome što nevini Stefanović tvrdi da je žrtva mojih laži. To ima veze sa samom profesijom, sa načinom na koji se neko njome bavi, ali to je druga priča, a i neću da dužim, samo ću da preporučim kolegama iz Nove da odu u dokumentaciju, pogledaju Borbu, tekstove o Miladinu Kovačeviću i način na koji smo mi to radili.

A sada, o Borku, nevinom.

Najpre, koliko sam shvatila, on nema nikakve veze sa aferom Miladin Kovačević, pošto je, u to vreme, bio, ‘samo zaposlen u Ministarstvu inostranih poslova’, a i nekako se zadesilo da je, baš tada, morao tetki da odnese lek, pa pojma nema o čemu se uopšte i priča. Nije bio tu. Jok.

Ne znam za tetku, ali znam za strica, njemu je, baš kao i Borku i tada i sada lek bio potreban. Mirko Stefanović, dakle stric, bio je generalni sekretar Ministarstva inostranih poslova, a ‘samo zaposleni’ Borko je bio ‘samo zaposlen’ kao šef kabineta ministra inostranih poslova, takođe neobaveštenog Vuka Jeremića.

I, naravno, niti je Mirko imao bilo kakve veze sa celim slučajem, niti Vuk Jeremić, a kamoli Borko Stefanović, odsutni.

Pa nam je lepo, uz pomoć Nove, objasnio kako je sve to tamo neki konzul, bio pod pritiskom majke Miladina Kovačevića, nije izdržao, pa izdao putnu ispravu, a onda ga je Borko odmah vratio u BG i kaznio.

Divno. Samo Borko nije objasnio jednu sitnicu. Kada je vratio konzula (konzule) za Beograd? Da uporedimo datume? Da li je prvo vlada donela tajnu odluku o isplati milion dolara za saniranje posledica Miladinovog divljanja po Americi, da li je, takođe, prvo Borba objavila tekst o aferi, ili su prvo konzuli stigli u Beograd?

Ja tvrdim da su ljudi kažnjeni tek kada je afera obelodanjena, a nikako ne pre toga. I predlažem Novoj da to proveri, ja, svojevremeno, u Borbi, jesam.

Takođe, neka nevini Borko objasni kako to ništa nije znao o tajnoj odluci vlade o plaćanju jednog miliona za Miladina?

Da li to hoće da kaže da ministarstvo u kojem je bio šef kabineta ministra, nije imalo nikakve veze sa tom odlukom? Nikada je nije video? Da nije i to konzul, pod pritiskom Miladinove majke, i napisao, i potpisao, i doneo na sednicu vlade, tresnuo oznaku ‘tajna’, i onda i izglasao?

I da nisu, možda, i konzul i Miladin i Miladinova majka bili članovi SRS, koji se, u Borkovoj izjavi, iznenada pojavio kao glavni krivac?

Da nije i Vuk Jeremić bio tajni član Srpske Radikalne Stranke. Ili Slobodan Homen? Boris Tadić?

Učlanili se svi, baš kada Borko nije bio tu?

Baš kao što ga nije bilo ni kada je policija u to vreme upala u Borbu, da hapšenjima novinara sanira posledice afere, pošto se ne sećam da se nešto oglašavao i bunio kada se to desilo.

Nego se sada pojavio da ustvrdi kako je ‘žrtva’ mojih ‘laži’. Jedino što ga iz Nove nisu pitali, izvinite, a kojih laži, tačno?

Pošto Borba nije objavila ni jedan podatak koji je bilo ko i tada, a i kasnije, demantovao. A jeste objavila da je vlada donela tajnu odluku o plaćanju sume od milion dolara za Miladina Kovačevića, i da je on, uz pomoć ministarstva u kojem je Borko bio ‘samo zaposlen’ pobegao iz Amerike. Jedino nismo objavili da Borko tada nije bio tu, nosio tetki lek, i evo, baš mu se izvinjavam.

On nešto slično, da se izvini građanima Srbije, jer, ako ništa drugo snosi ono što se zove komandna odgovornost, nema nameru da uradi.

Umesto toga odabrao je da bahato izigrava žrtvu (paradoks, ali jeste tako), i dalje laže da Miladin Kovačević nije mogao da bude izručen (takav član, kojim se brani izručenje, u našem Ustavu ne postoji), vređa nam inteligenciju pominjući Srpsku Radikalnu Stranku (posredno Vučića, koji je tada valjda bio u Njujorku, da prošvercuje Miladina. I mamu.), i pokušava da se ponovo iz svega izvuče, sve praveći se lud i tvrdeći da ni o čemu pojma nije imao. Bio je ‘samo zaposlen’ u MSP.

Zbog toga nesrećni Borko nikada i neće biti ništa više od nesrećnog Borka. Bedna karikatura koja na pitanje: „Da li si ti Borko Stefanović, koji je radio u MSP“, odgovara: ‘Ja!…Nisam’. ‘Nisi?’…’Jesam’…’Jesi?’…’Ne, nisam’.

I tako, u krug.

Dok neko ne počne da mu postavlja prava pitanja. Nadam se da će Nova da se seti da to uradi.

S poštovanjem,

Olivera Zekić,

nekadašnja glavna urednica Borbe“

Komentari

Vaš komentar