Ana Brnabic
Ana Brnabić Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Vlada Srbije za proteklih devet godina nije imenovala nijednog novog člana u Savet za borbu protiv korupcije, pa ovo telo - čije je osnivanje i rad tražila i Evropska komisija kroz svoj Akcioni plan - ne može ni da formira kvorum za sednice, navodi se u novom broju novina "Nova".

Savet za borbu protiv korupcije, iako osnovan kao savetodavno telo Vlade Srbije, zbog kritika i otkrića korupcije nikada nije bio po volji nijedne vlasti. Ono što razlikuje aktuelnu od prethodnih, je očita namera vladajuće stranke da ovo telo praktično ugasi.

Od 2012. godine pa do danas, Vlada nije imenovala nijednog novog člana koji je Savet predložio. Situacija je takva da ovo telo, kada bi to bio uslov, ne bi imalo kvorum ni kada bi na sastanak došli svi članovi.

Odlukom Vlade Srbije kojim je 2011. godine na preporuku EU osnovano, ovo telo bi trebalo da ima ukupno 13 članova. Tu „zlatnu“ brojku Savet od 2012. ne može da dostigne. A razlog je jednostavan – Vlada nikoga nije imenovala na predlog Saveta punih devet godina. Situacija je sada takva da imaju ukupno šest članova. Od tog broja dvoje je imenovala Vlada premijerke Ane Brnabić, a da Savet nisu ni pitali.

Ako bi se držali slova zakona, što je za aktuelnu vlast sve ređa praksa, članove ovog tela imenuje Vlada ali isključivo na predlog Saveta. Poštovanje ovog pravila je od 2012. do danas bukvalno na nivou naučne fantastike.

OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI ČITAJTE U NOVOM IZDANJU NOVINA „NOVA“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar