Gordana Čomić / FOTO: Nemanja Jovanovic / Nova.rs

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić pojavila se u četvrtak na sednici Skupštine i tako prekinula bojkot parlamenta, nakon čega je Etički odbor DS-a doneo preporuku za njeno isključenje iz stranke, ona poručuje da će rado snositi posledice.

Dušan Kostadinović, predsednik Izvršnog odbora stranke, navodi za „Novu“da je Etički odbor usvojio i predlog o pokretanju disciplinskog postupka i da će u najskorijem vremenskom periodu biti odlučeno da li će ga voditi novosadski Odbor DS, koji je matični odbor Čomićeve, ili Izvršni odbor stranke. 

Poslanici Demokratske stranke odluku o bojkotu sednica Skupštine Srbije doneli su krajem 2018. godine, kada i ostale članice Saveza za Srbiju. Nakon što su u junu prošle godine poslanici DS Gordana Čomić, Nataša Vučković i Radoslav Milojičić učestvovali u radu skupštinskog Odbora za ustavna pitanja, Predsedništvo stranke održalo je sednicu na kojoj je precizirano šta sve podrazumeva bojkot Skupštine.

 

Kako se navodi u toj odluci, za poslanike DS-a zabranjen je rad u plenumu, odborima i skupštinskim telima, podnošenje predloga zakona, amandmana i drugih akata, predloga za javno slušanje, zakazivanje sednica odbora i postavljanje poslaničkih pitanja. Na ovoj sednici bila je prisutna i Gordana Čomić.

Novi zakoni jači od bojkota

Uprkos tome, Čomić je 27. januara predložila dva zakona – o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima, a koja se odnose na veće učešće žena na stranačkim izbornim lista. Osim što je podnela zakonske predloge, ona se juče pojavila i na sednici parlamenta. 

Čomić je na sednici rekla da je između politike DS da se bori za prava žena i odluke stranke da bojkotuje rad parlamenta, jer smatra da se „nema sa kim razgovarati“, nije imala dilemu da izabere ovo prvo.

Ubrzo je reagovao Etički odbor stranke i sinoć doneo preporuku za njeno isključenje, a formalno i predlog za pokretanje disciplinskog postupka.

Dušan Kostadinović, predsednik Izvršnog odbora DS, navodi za „Novu“ da bi u prvom stepenu trebalo da reaguje novosadski Gradski odbor stranke, jer je to njen matični odbor. On kaže da disciplinski postupak može da pokrene i Izvršni odbor i da će u najskorije vreme biti odlučeno o tome.

Vučić: Prihvatićemo predlog Čomićeve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će većina u Skupštini Srbije prihvatiti predlog poslanice DS Gordane Čomić da na svakoj izbornoj listi mora biti zastupljeno bar 40 odsto žena. On je ocenio da će usvajanjem tog predloga, Skupština Srbije biti među prvih pet parlamenata u Evropi po broju žena.

„Kada se okonča postupak i bude doneta odluka, Čomić će imati pravo žalbe Statutarnoj komisiji, koja ne može da ulazi u političku odluku, već samo utvrđuje da li su poštovane procedure“, ističe Kostadinović. 

S druge strane, Čomić ističe da će sa veseljem nositi svaku sankciju, jer vredi svake sankcije.
„Svaka sankcija i poruka da ću snositi posledice zbog politike Demokratske stranke i dogovora o 40 odsto žena svuda u Srbiji je nešto što ću snositi rado, sa osmehom i pogledom na nekih najmanje sto žena koje će biti u Skupštini, i na svim listama posle sledećih izbora, na kojima će na svakih pet mesta biti dva manje zastupljenog pola“, rekla je za „Insajder“ Čomić i dodala da verovatno ubuduće neće učestvovati na sednicama parlamenta.

Lutovac: Danas ne poštuje Statut DS, sutra neće poštovati Ustav

O odluci Čomićeve da učestvuje na sednici Skupštine i prekine bojkot, govorio je i predsednik DS Zoran Lutovac. On je rekao da će se nadležni stranački organi odrediti o nepoštovanju stranačkih odluka.

„Kad ne poštujete odluku o bojkotu, znači da ne poštujete svakog člana DS-a koji je glasao za bojkot. To je stvar i lične i političke kulture. Važno je biti principijelan, biti načelan. Ono što važi za bilo kog člana važi i za funkcionera. Kako uredimo DS, tako ćemo da uredimo i državu“, rekao je Lutovac za N1.

 On je naveo da u DS nema podela, da je različito mišljenje ne samo dozvoljeno, nego i poželjno, ali kada se posle rasprave donesu odluke, onda bi trebalo svi da ih poštuju i sprovode.

„Ako danas ne poštujemo Statut Demokratske stranke, koji je najviši pravni akt stranke, sutra nećemo poštovati Ustav Srbije, kao najviši akt države“, rekao je Lutovac, i naglasio da debata unutar stranke postoji na svim nivoima, te da ona, pored i više nego ubedljivih glasova u korist odluka, daje legitimitet odlukama stranke.