Tamara Vučić i Aleksandar Vučić Foto:OLIVER BUNIC / AFP / Profimedia

Aktuelna prva dama Srbije i supruga predsednika Aleksandra Vučića, Tamara Vučić za razliku od svojih prethodnica – Dragice Nikolić, Tatjane Tadić, pa i Mirjane Marković, svojim odsustvom sa važnih domaćih državnih događaja, privlači verovatno i veće interesovanje, pa i zaintrigiranost javnosti nego u onim retkim prilikama kada se našla u pratnji prvog čoveka države.

Tamara Vučić svakako privlači pažnju u retkim i probranim prilikama kada se bavi humanitarnim radom, govori o modi i svom načinu života i odlazi u diplomatske posete, koje su deo i njenog stručnog usmerenja.

Ipak, to što se prva dama nije pojavila na Vučićevom polaganju zakletve za drugi mandat, pa ni na koktelu posle toga, jer je umesto toga bila u zvaničnoj državnoj poseti Maroku, izazvalo je i više pažnje nego njeno prvo pojavljivanje sa suprugom.

Prvi put sa Vučićem na proslavu inauguracije

Prvi put se sa Vučićem pojavila na proslavi povodom njegove prve predsedničke inauguracije u Palati Srbija. Tamara je širu javnost tada iznenadila svojom pojavom, elegantnim izgledom i odmerenim držanjem, a posebno činjenicom da je na proslavu došla svega par nedelja nakon porođaja sa sinom Vukanom, prvim koga je Vučić dobio u braku sa njom. Posebne simpatije, Vučićeva supruga tada je pokupila i od tadašnje hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović koja je bračni par iznenadila pomalo intimnim činom darivanja poklona za tek rođenog sina – priveska sa likom Bogorodice i Isusa. I sama Kolinda time je kupila velike simpatije javnosti, kako ovde tako i u matičnoj Hrvatskoj, ali nikako dovoljne da bi zasenile pažnju usmerenu na bračni par Vučić.

Mediji, šira javnost ali i visoko društvo u kome se našla prva dama Srbije tada po prvi put, barem prema onome što se zvanično zna i u ovoj ulozi, govorili su o njenoj pojavi čak i više nego o njenom suprugu.

Tamara Vučić Foto:Radule Perisic/ATAImages

Možda baš zbog toga što je, verovatno nenamerno, prva dama tada Vučiću „ukrala“ pozornicu i medijski „rejting“, posle toga gotovo da se i nisu pojavljivali u javnosti zajedno.

Sa druge strane, Tamara je izabrala svoj način delovanja sa pozicije prve dame, zadržala posao savetnice u Ministarstvu spoljnih poslova, i nastavila da se bavi diplomatskim radom i zvaničnim posetama – kako skupovima prvih dama tako i onim vezanim za saradnju naše zemlje sa drugim državama. Od Njujorka, preko Kijeva do Pekinga, Tamara se sastajala sa Mišel Obamom, pa i Melanijom Tramp, tada prvim damama SAD, Olenom Zelenski, suprugom predsednika Ukrajine, pa i prvom damom Kine Peng Lijuan. Dobre odnose održava i sa pripadnicima plemstva, te je tako rado viđen gost događaja koje organizuje porodica Karađorđević.

U svetu diplomatije ovakvi susreti su „must have“ odnosno obaveza i očekivani deo svih bilateralnih i multilateralnih odnosa, a na konkretnim sastancima kojima je Tamara prisustvovala, osim ovih protokolarnih aktivnosti i naglašavanja humanitarnog delovanja, ne može se nazreti neki veći politički uticaj prve dame Srbije.

Neobično je i upadljivo, međutim, odsustvo Tamare Vučić pored njenog supruga na isto tako protoklarnim i diplomatski važnim skupovima, prilikom dočekivanja stranih državnika ili odlaska u posete drugim zemljama.

U tome se Tamara Vučić značajno razlikuje od svih svojih prethodnica – Dragice Nikolić, supruge Tomislava Nikolića, Tanje Tadić, supruge Borisa Tadića, pa i one možda najzapamćenije među prvim damama – Mirjane Marković.

Opširnije pročitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO Vučić kao dramski umetnik – režira, piše scenario

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare