Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC

Nakon što je Tviter jedan deo medija u Srbiji označio kao one koji sarađuju sa Vladom, ali i reakcije srpskog predsednika koji je pozvao da mu se ugasi nalog, zapadni mediji su izveštavajući o ovome Aleksandra Vučića nazvali autokratom. I to nije prvi put. Zato se postavlja pitanje zašto Zapad čuva autokratu. Sagovornici portala Nova.rs kažu da ovde postoji uvreženo mišljenje da je upravo Zapad i postavio Vučića, ali da mali signali poput ovog sa Tviterom, mogu ukazivati na promene koje dolaze. Pogotovu kad je reč o američkoj administraciji.

Tviter je, naime, nedavno na nalozima pojedinih medija u Srbiji postavio oznaku da sarađuju sa Vladom Srbije, na šta su reagovali i predstavnici tih medija, ali i sam predsednik Aleksandar Vučić.

„Nego s kim će da sarađuju? Sa tajkunima i lopovima?“, rekao je Vučić i ocenio da je normalno da mediji sarađuju sa Vladom.

„Pritom kažu i “sarađuju”, mi ih i ne plaćamo, najveći deo tih medija. Oni plaćaju Glas Amerike, BBC, njih nisu stavili da sarađuju sa vladom, oni su Vladini mediji. To dovodi do drugog pitanja, ko je u stvari pravi cenzor, oni bi voleli da budu cenzori, da mi isključe nalog, da budem još jedan Tramp u svetu“, poručio je Vučić.

O ovome su naknadno pisali i strani mediji, mahom, označavajući Vučića kao autokratu.

Vučić strani mediji

Tviter kao prvi signal

Komentarišući taj paradoks, da je po svemu sudeći Vučić za Zapad autokrata, a ipak ništa po tom pitanju ne rade, spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić kaže da je tu i dalje aktuelna ona stara teza.

Foto:Zoran Lončarević

“A ona glasi da je Vučić i napravljen uz pomoć Zapada i da je njegova misija kosovska. To objašnjava zašto se sve ovo tako dugo toleriše. To je jedno objašnjenje tog strpljenja koji pokazuju. Oni sve znaju, koji je sistem vladavine u Srbiji, a mi pak znamo da ne reaguju. Evropljani zaista imaju jednu beskrajnu toleranciju koja je vrlo loša, a stvar koja može da ukazuje na izvesne promene u američkom stavu jeste ovaj potez Tvitera da označi medije koji sarađuju sa vladom. Jer, ciljevi Bajdenove administracije su jasni, demokratija, vladavina prava i medijske i druge slobode”, kaže Jakšić i dodaje:

“Zato meni nije neobično jedno takvo upozorenje od Tvitera, jer znate to može biti naznaka promena. Sve krupne stvari započinju sitnim stvarima, a jedna od tih je svakako i ovo. Što se stanja srpske demokratije tiče, mislim da je ovo dobra stvar, a to objašnjava i vrlo nervozno Vučićevo reagovanje na objavu Tvitera, u stilu nek mi obrišu nalog”.

Obračun tek sledi

Diplomata Srećko Đukić, pak, smatra da je Evropska unija uveliko započela obračun sa autokratama u Evropi i da će Srbija i njen režim tek doći na red.

Srećko Đukić Foto: N1

“Evropska unija pokušava da očisti svoje dvorište. Uhvatila se u koštac sa Orbanom i Kačinskim, a Vučić i Srbija će uskoro doći na red. Ubeđen sam u to. Srbija ima sve manje niti koje je povezuju sa EU, uprkos procesu pristupanja koji je u toku. Iz aviona se vidi da je sadašnji režim zaustavio proces evrointegracija. Srbija jednostavno ne usaglašava ni svoju spoljnu, a ni unutrašnju politiku sa EU, a jedini interese su joj evropske pare. Na to nije gadljiva. Suština je u tome da se ne može sedeti na dve stolice, a EU ima sasvim dovoljno svojih problema i polako ih raščišćava. Na dnevni red će doći i Srbija i BiH i Kosovo. Nama to izgleda jako sporo, ali taj proces ima svoj način sazrevanja i ne mogu se stvari lomiti preko kolena”, zaključuje Đukić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare