Foto: FoNet

U svetlu najave zvanične Prištine da će uputiti zahtev za prijem Kosova i Metohije u Savet Evrope, predsednik Aleksandar Vučić je više puta rekao da kosovska vlada time krši "Vašingtonski sporazum" potpisan 2020. godine. To međutim nije tačno, bar kada je reč o dokumentu koji je Vučić potpisao za vreme administracije bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

„Pre pet minuta Gervala je predala zvaničan zahtev za ulazak takozvanog Kosova u Savet Evrope. Time su pokazali da su srušili, brutalno pogazili Vašingtonski sporazum. Posle desetogodišnjeg kršenja Briselskog sporazuma, sada krše i Vašingtonski (sporazum)“, rekao je Vučić.

A da li je to baš tako i šta tačno piše u sporazumu koji je potpisan u prisustvu bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Sporazumi Srbije i Kosova sa SAD imaju po 16 tačaka, prvih 15 je isto u oba dokumenta, dok se tačka 16 razlikuje. Za ovo pitanje ključna je tačka 15.

U njoj piše sledeće:

„Kosovo (Priština) će pristati da primeni jednogodišnji moratorijum na podnošenje zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama. Srbija (Beograd) će pristati na jednogodišnji moratorijum na svoju kampanju za povlačenje priznanja (nezavisnosti Kosova) i uzdržaće se od formalnog ili neformalnog zahteva bilo kojoj naciji ili međunarodnoj organizaciji da ne prizna Kosovo (Prištinu) kao nezavisnu državu“.

Dakle, jednogodišnji moratorijum iz ovog sporazuma je istekao prošle godine u septembru, imajući u vidu da je potpisan istog meseca 2020. godine.

Poez Prištine ne krši čak ni Briselski sporazum, na koji je potpis stavio tada premijer Srbije, Ivica Dačić.

Naime u tački 14. tog sporazuma, navodi se da je dogovoreno da „nijedna strana neće blokirati ili podsticati druge da blokiraju napredak druge strane na njenom putu ka EU“.

Ono što treba napomenuti je da zvanična Priština ovaj sporazum u praksi ne poštuje, pre svega u pogledu dogovorenog formiranja zajednica  opština u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo.

Podsetimo, zbog zahteva zvanične Prištine za prijem u Savet Evrope, predsednik Srbije je zakazao  sedncu Saveta za nacionalnu bezbednost za sutra u 11 sati.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare