Aleksandar Vucic obracanje naciji
Aleksandar Vučić predsednik Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Dobio sam zvaničnu informaciju da je tzv. Kosova podnelo zahtev za prijem u Savet Evrope i time je Priština pokazala da je brutalno prekršila i pogazila Vašingtonski sporazum, nakon desetogodišnjeg gaženja Briselskog sporazuma, kao i rezoluciju 1244", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Tanjug.

„Daćemo sve od sebe da pokažemo da možemo da se borimo, da čuvamo svoju zemlju, mentori Prištine su mnogo jači, ovu igru vode ključne zapadne zemlje, a mi smo mala slobodarska zemlja koja čuva svoj suverenitet i pravo na svoje odlučivanje“, naveo je Vučić.

On je izjavio da nema povlačenja i nema predaje pred ucenama.

„Oni će sve da urade da priznamo nezavisnost tzv. Kosova, a na nama je da čuvamo svoju zemlju. Tzv. Kosovo je dobilo podršku SAD za ulazak u Partnerstvo za mir, sve to njima ne vredi previše ukoliko ne dobiju od Srbije zeleno svetlo. Ovo ima dodatni efekat na odnose u regionu, kome je to potrebno i ko je Prištinu nagovorio da podnese ovu inicijativu, naš odgovor mora da bude pametan i miran, da sačuvamo stabilnost“, rekao je Vučić, a prenosi Tanjug.

On je upitao što su nas zvali u Vašington kada su pogazili Vašingtonski sporazum prvom prilikom.

„Oni hoće da priznamo kosovsku nezavisnost, mi to nećemo“, izjavio je Vučić.

Kako je preneo N1, Vlada Kosova održala je elektronsku sednicu na kojoj je načelno odobrila inicijativu za članstvo u Savetu Evrope.

“Savet Evrope je najstarija međuvladina organizacija u Evropi čija je osnovna svrha da obezbedi saradnju i jedinstvo među svojim članicama u oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava”, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Navodi se i da se “danas usvojenom odlukom Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore obavezuje da sve procedure za članstvo sprovodi na osnovu važećeg zakonodavstva”.

BONUS VIDEO Vučić o novoj vladi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare