Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ocenio je da je "prirodno" da ta stranka u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije nastavi saradnju sa Srpskom naprednom strankom i u novoj vladi. Iako je u vreme odlazeće Vlade Ane Brnabić, Marković u javnosti optužen za seksualno zlostavljanje maloletnica i organizovanje žurki na kojima su podvođene. Pominjući izvesnu saobraćajnu nesreću i rekavši da zna gde je bila glava nekog ko je tad bio u kolima, Marković je očigledno stavio tačku na ovaj slučaj, a prema mišljenju sagovornika Nova.rs uzimajući sve u obzir koalicija SNS i JS zapravo i jeste “prirodna” koalicija.

“Očekujem da nastavimo saradnju, ali sve zavisi od SNS kao najveće stranke i predsednika Aleksandra Vučića, jer on ima najveći legitimitet. Izašao je na izbore pod imenom i prezimenom i osvojio ogroman broj glasova“, izjavio je Marković za Večernje novosti.

Komentarisao je i to ko “zaslužuje” da bude u novoj vladi .

Ocenio je da “četvoro-petoro“ aktuelnih ministara to „ne zaslužuje“, iako nije precizirao na koga tačno misli.

Rekao je Marković i da Srbija nikad neće priznati Kosovo, ali i štta misli o uvođenju sankcija Rusiji.

“Kako Nemačka uzima gas od Rusije ako su im uveli sankcije, a mi treba od prijatelja da stvaramo neprijatelja? Ako Srbija uvede sankcije, hoće li da stane rat? Neće. Staće kad ukrajinski vojnici polože oružje i kažu da ne žele da budu živo topovsko meso, inače će trajati godinama“, ocenio je Marković.

Godinama će očigledno trajati i ispitivanje tvrdnji potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić da je upravo poslanik Marković godinama podvodio devojke i maloletnice u svom gradu.

Stranka slobode i pravde konferencija
Marinika Tepić, konferencija za novinare Stranka slobode i pravde Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Tužilaštvo je tad oformilo predmet, koji je kasnije iz Višeg javnog tužilaštva u Jagodini premešten u Kraljevo, zbog mogućih uticaja, ispitano je više desetina svedoka… I ništa…

Gde je bila glava toj jednoj osobi…

Za to vreme, Marković je bio čest gost televizija sa nacionalnom frekvencijom. Odgovarajući na ove optužbe o sebi je govorio kao o pošetnom, srpskom domaćin, pozivao se na zdrav razum i očeve i braću svojih eventualnih žrtvi, govoreći kako oni tako nešto ne bi dozvolili, zatim su počele pretnje svedocima u kojima je poručivao da se ne mogu sakriti, a onda se sve završilo pomenom jedne saobraćajne nesreće.

“Ja mnogo više znam o njima. I ovih dana samo time sam se bavio. Ko je bio u kolima kad je nastradala jedna osoba, gde je bila glava toj jednoj osobi kad je nastradala jedna osoba i tako dalje. Neću sad sve da otkrijem, a i neću da pričam sad i ovo nije sad ja tebe plašim – ako ti kažeš za mene reći ću ja i za tebe“ izgovorio je Marković u programu uživo.

Marković nije rekao o kojoj nesreći je reč, ali se u delu javnosti pretpostavljalo da govori o nesreći na naplatnoj rampi Doljevac, u kojoj je nastradala Stanika Gligorijević.

Jedan isti svetonazor

Odgovarajući na pitanje po čemu je prirodan nastavak saradnje Markovićeve Jedinstvene Srbije sa srpskom naprednom strankom, direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović za Nova.rs kaže:

Dragan Popović Foto;N1

“Iako se to nikada ne dešava, ovog puta se zaista slažem sa gospodinom Markovićem. To je jedan isti svetonazor, jedan isti pogled i na društvo i na svet. Palma je autoritarni lider u svojoj maloj sredini, u kojoj očigledno može da radi šta god želi. Vučić je to na republičkom nivou. Verujem da se odlično slažu i nažalost ne vidim nikakvu smetnju njihovoj daljoj saradnji”,

Kako dalje navodi Popović, optužbe na račun Markovića moralo je da ispita tužilaštvo, pre ikakvih dogovora o njegovom učešću i u novoj vladi.

“Mi odavno imamo taj problem, a Palma jeste dobar primer ljudi koji se bave javnim poslom, a pre svega mislim na političare, sa izuzetno sumnjivom biografijom. Još veći problem je to što mi nemamo nijednu instituciju u zemlji koja bi to mogla da proveri i da nam kaže šta je istina. Pre svega mislim na tužilaštvo. Nemoguće je da tužilaštvo ne reaguje na sve te optužbe za seksualno zlostavljanje, pa i trgovinu ljudima. Mi imamo samo ćutanje tužilaštva, što još više pojačava sumnu da su te optužbe istinite. Za jednu uređenu zemlju to nije normalno, za Srbiju izgleda da, ipak, jeste”, zaključuje Popović.

BONUS VIDEO: Snimak svedoka iz Jagodine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare