Foto:Vesna Lalić

Dok je većina stanovnika glavnog grada, sasvim sigurno, ubeđena da je gradonačelnik Beograda zapravo Goran Vesić, onaj pravi - Zoran Radojičić, kaže da je spreman na još jedan mandat. Da pruži doprinos… Kad se zapitamo po čemu će ono malo Beograđana koji znaju da se upravo on nalazi na čelu Beograda, upamtiti Radojičića to bi bile kućice za vrapce i … Tu je, zapravo, kraj. Mada, nikad se ne zna, možda je Beograd spreman i za još neke kućice.

Mesecima unazad glavna je tema medija utapanje SPAS-a Aleksandra Šapića u  Srpsku naprednu stranku Aleksandra Vučića kao i prateća priča o smene ministra Nebojše Stefanovića sa mesta predsednika gradskog odbora SNS. Sve u pravcu ideje da upravo Šapić bude kandidat naprednjaka za gradonačelnika i povrati poljuljano poverenje Beograđana u gradsku vlast.

Kao da je prespavao prethodnih dva meseca, Radojičić je danas rekao da smatra da bi mogao i dalje da daje doprinos „za bolji grad Beograd“, ali da neće moći ništa da promeni „ako se to ne prepozna“ i ne bude ponovo izabran na to mesto.

„To da li ću ja nekome da se svidim, to je sekundarno u celoj priči. Naravno, mogao bih i dalje da dam doprinos za bolji grad Beograd, ali ako se to ne prepozna – šta ćemo. Ja se vraćam operacijama“, rekao je za televiziju Hepi Radojičić, po profesiji dečiji hirurg.

Kako je dalje objasnio, njemu od početka mandata gradonačelnika nije bila bitna pozicija, već da svojim „životnim iskustvom, koje nije političko“ da doprinos Beogradu.

Pričam o nekoj temi, pa neko istrči pre mene… 

Napomenuo je Radojičić i da mu neki iz grada kradu ideje.

“I to može da pude 0,001 posto, možda tako što ću ja da pričam o nekoj temi, pa neko iz grada da istrči pre mene da uradi, da to ne bih uradio ja, nego da to budu oni. I to je na kraju dobro. I to je neki doprinos“, ocenio je Radojičić.

Možda je gradonačelnik zaista “pokraden”, ali jedno mu nisu mogli oteti – kućice za vrapce.

Zoran Radojicic otvara kucice za pticice
Zoran Radojičić otvara kućice za ptičice Foto:Beoinfo

To je jedan od retkih javnih nastupa Radojičića. Pojavio se na otvaranju prve mini eko-zone za vrapce na Novom Beogradu i “svečano” otvorio tri kućice hranilice. Zbog ove epizode, sve dok ga se građani Beograda budu sećali nosiće nadimak “Ptičičić”.

Kad ti ne veruju da si gradonačelnik 

Da je i sam svestan toga koliki je njegov rejting u Beogradu, svedoči anegdota u kojoj je pričao kako mu policajci nisu verovali da je gradonačelnik.

Usred zabrane kretanja zbog epidemije korone, zaustavljeno je vozilo u kojem se nalazio gradonačelnik, a policajci su proveravali da li ima dozvolu za kretanje.

“Kad sam im rekao da sam gradonačelnik, oni se malo zbunili. Verovatno zato što se nedovoljno pojavljujem u medijima”, pretpostavio je dobro prvi čovek Beograda.

O tome, pak, koliko se pitao, govori njegovo priznanje da ne zna koliko košta spomenik Stefanu Nemanji.

“Suština i akcenat je na tome da će jedan takav velelepni spomenik biti na tom mestu. Ne znamo koliko je koštao spomenik Кnezu Mihailu, ne znamo koliko je koštao u ovom trenutku i ne razmišljamo o tome koliko je koštao spomenik Pobedniku, ne možemo da procenimo koliko vredi Meštrovićevo delo“, rekao je Radojičić ne tako davno.

Zato jeste vrlo teško u ovom trenutku proceniti kakav bi doprinos u drugom mandatu mogao da pruži Radojičić, osim otvaranja novih kućica, ovog puta za neke druge životinje. Možda za pse ili mačke…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare