Više od dve nedelje su prošle godine pod totalnom blokadom bili magistralni putevi Jarinje – Leposavić i Brnjak – Zubin Potok. Građani su se na ovaj potez odlučili jer su se pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije pojavili na severu KiM kako bi formirali svoje punktove.

Kolone natovarenih kamiona nisu dozvoljavale saobraćaj, a zbog blokade na severu Kosova, zarobljeni su ostali i propadnici specijalne jedinice policije sa svojim oklopnim vozilima.

Dogovor je na kraju postignut. Policija se povukla a kamioni uklonjeni.

Ali, ispostavilo se na kraju da su se ubrzo nakon što se policija vratila u bazu u južnoj Mitrovici, pomenuti punktovi ipak formirani i tako već godinu funkcionišu.

Unutar njih, inače zaklonjeni betonskim zidovima, nalaze se oklopna vozila, pa čak i ono za razbijanje blokada.

I sada dolazimo do najnovijih događaja.

Nakon što su policajci iz redova srpske zajednice skinuli uniforme, sever je praktično ostao bez organa bezbednosti.

U policijskim stanicama dežura tek po koji policajac i koji su poslati sa južno od Ibra. Slično je i na administrativnim prelazima, ali se na njima ne primećuje nedostatak ljudstva, jer saobraćaj funkcioniše bez većih problema.

A onda se dogodilo da je u četvrtak uveče i to u tri multietnička naselja ušao veći broj pripadnika kosovske policije.

Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM iste večeri je održao konferenciju za štampu, i rekao da će Beograd razmotriti vraćanje hiljadu pripadnika bezbednosnih snaga na KiM.

Bivši načelnik Vojno bezbednosne agencije general Momir Stojanović izjavio je da u ovom trenutku nije realna mogućnost da se na Kosovo i Metohiju pošalje hiljadu srpskih vojnika.

Komentarišući izjavu Petkovića, koji je u četvrtak uveče saopštio da će Beograd po Rezoluciji SB UN 1244 razmotriti mogućnost povratka do hiljadu pripadnika svojih bezbednosnih snaga na Kosovo, Stojanović je kazao da je Rezolucijom predviđeno da srpski vojnici na Kosovu s lakim naoružanjem mogu da čuvaju samo verske objekte i pogranični pojas.

***

BONUS VIDEO: Kosovska policija raspoređena na ulicama Severne Mitrovice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar