Kosovska Mitrovica Foto:Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Portparol Evropske komisije Peter Stano je izjavio da je Evropska unija (EU) zabrinuta zbog bezbednosne situacije na severu Kosova i da prati situaciju veoma pažljivo.

„Naravno da osuđujemo sve nasilne incidente i napade. EU i države članice pozivaju na odgovornost i deeaskalaciju jer to je potrebno, pre svega zbog tamošnjih građana“, rekao je Stano.

On je dodao da Euleks i Kfor imaju svoje uloge da „obezbede drugi ili treći nivo zaštite“.

Pročitajte još...

„Oni su na terenu i konstratno patroliraju i prate situaciju. Fokus bi naravno trebalo da bude na normalizaciji ondosa Beograda i Prištine, jer to je ključno za evropski put obe strane, ali i deeskalacija stanja na terenu, što EU i njeni partnerti stalno ponavljaju, a poslednji put na samitu u Tirani“, podsetio je Stano.

U tri multietnička naselja u severnoj Kosovskoj Mitrovici od jutros je mirno, nema pripadnika Kosovske policije koji su tokom noći došli u ta naselja, javio je reporter N1.

Podsetimo, pripadnici Kosovske policije iz redovnih jedinica, albanske nacionalnosti, u četvrtak uveče su ušli u severni deo Mitrovice, s ciljem, kako je rečeno, da pojačaju prisustvo u delovima grada gde živi etnički mešovito stanovništvo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar