Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pismo koje su proevropska opozicija i SRCE Zdravka Ponoša juče poslali visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju i evroparlamentarcima, nije potpisao Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka. Objašnjavajući zbog čega je izostao njegov potpis, Jovanović za Nova.rs kaže da nije bio u Beogradu već na Kablaru, ali i da smatra da od ovakvih pisama nema neke velike vajde.

Proevropska opozicija i SRCE Zdravka Ponoša poslali su juče pisma visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju, ali i čitavom nizu evroparlamentaraca, od kojih su neki bili uključeni u dijalog vlasti i opozicije oko izbornih uslova. Ovaj deo opozicije izrazio je zabrinutost zbog mogućnosti da Srbiji budu uvedene sankcije zbog sukoba Srba i kosovske policije u selu Banjska i traže da mere budu izrečene samo Aleksandru Vučiću i njegovim saradnicima.

Pismo su potpisali lider Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, kopredsednik Zajedno Nebojša Zelenović, Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta, Pavle Grbović ispred PSG i predsednik stranke SRCE Zdravko Ponoš.

Među potpisnicima pisma, vidno nedostaje ime Aleksandra Jovanovića Ćute iz Ekološkog ustanka.

Foto: Nova.rs/video

On za Nova.rs kaže da nije bio u Beogradu, već na Kablaru. Međutim, iz nastavka njegovog obrazloženja da se naslutiti da ne misli da pisanje pisama može nešto da promeni.

“Muka mi je od toga da 30 godina opozicija kuka raznim evropskim organizacijama. To je posao za nas, moramo da se izborimo sami za bolje izborne uslove, da oslobodimo RTS, da odbranimo, reke, planine, šume… Iskreno, nemam ništa protiv da se bilo ko obraća bilo kojoj organizaciji za pomoć, ali moje mišljenje je da od toga nema vajde, da nam niko od njih neće pomoći, već da za sve moramo da se izborimo sami”, kaže Jovanović.

Podsetimo, deo opozicije koji je pisao Borelju izrazio je duboku zabrinutost zbog mogućnosti da Srbiji budu uvedene sankcije zbog sukoba Srba i kosovske policije u selu Banjska.

Oni navode da svaku moguću meru treba izreći predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovim najbližim saradnicima, jer su oni uz kosovskog premijera Aljbina Kurtija jedini odgovorni za nastalu situaciju.

Foto:Nova

“Vaša ekselencijo, duboko smo zabrinuti zbog najava o mogućnosti uvođenja mera protiv Srbije. Želimo da istaknemo da se mi, kao demokratska opozicija u Srbiji, tome duboko protivimo. Svaka neprijateljska akcija koja utiče na Srbiju i njeno stanovništvo samo bi dodatno ugrozila našu zemlju i region, ojačala postojeći evroskepticizam i opasni nacionalistički narativ i vratila Srbiju na njen imidž iz 90-ih. S druge strane, očigledna je politička i lična odgovornost Aleksandra Vučića za sadašnju situaciju”, navodi se u pismu i dodaje:

“Stoga njemu i njegovim najbližim političkim saveznicima treba izreći svaku moguću meru. Već duže vreme ističemo da gospodin Vučić ne treba da generiše međunarodnu podršku kao isključivi sagovornik, između ostalog, zbog gušenja demokratije, ljudskih prava, izbornih uslova, medijskih zloupotreba u Srbiji. Gospodin Vučić je deo problema, a ne rešenje za sadašnju degradaciju celokupne situacije – kako u Srbiji, tako i šire. Demokratska vlada u Srbiji je preduslov za traženje dugoročnih rešenja za složene probleme, kako na Kosovu, tako i za širu stabilnost i mir u regionu Zapadnog Balkana. Mi želimo da Srbiju pretvorimo u partnera, a ne u diverzanta stabilnosti”.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar